«Επιχείρηση Δίχτυ» στην πρεσβεία του Ιράκ

«Επιχείρηση Δίχτυ» στην πρεσβεία του Ιράκ

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα μια σημαντική μυστική επιχείρηση που οργάνωσαν οι ελληνικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λίγες ημέρες πριν να αρχίσει η αμερικανική προέλαση προς τη Βαγδάτη το 2003. Πρόκειται για επιχείρηση που ανακάλυψε επικίνδυνο οπλοστάσιο το οποίο κρυβόταν, ενδεχομένως και για 20 χρόνια, στα υπόγεια της ιρακινής πρεσβείας στο Παλαιό Ψυχικό. Ο κωδικός που της είχε δώσει η ηγεσία της ΕΥΠ ήταν «Επιχείρηση Δίχτυ». Ανάμεσα σε αυτά που βρέθηκαν στο κτίριο ήταν εκρηκτικά, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα στα χέρια κάποιου έμπειρου ανθρώπου. Η «Κ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητος φωτογραφίες που απεικονίζουν τα εκρηκτικά και τα όπλα που βρέθηκαν από τη μυστική επιχείρηση.

Τον Μάρτιο του 2003 οι ελληνικές αρχές ασφαλείας βρίσκονταν σε εγρήγορση. Η αμερικανική κυβέρνηση, με το γνωστό πιεστικό στυλ του τότε πρεσβευτή της, Τομ Μίλερ, πίεζε συστηματικά την κυβέρνηση Σημίτη να κάνει σοβαρές έρευνες για το αν η Βαγδάτη είχε έτοιμους πυρήνες που θα αναλάμβαναν να διοργανώσουν τρομοκρατικά χτυπήματα σε περίπτωση που ξεκινούσε η εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον πίεζε τόσο μέσω των επίσημων διπλωματικών καναλιών της αλλά και των μυστικών της υπηρεσιών όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις σχετικές έρευνες.

Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνώριζε πως μία, μικρή έστω ενέργεια, εναντίον αμερικανικού στόχου ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Οι απειλές του κ. Μίλερ για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμμετοχής της αμερικανικής ομάδας ήταν συνεχείς και είχαν προκαλέσει τον εκνευρισμό όλων των αξιωματούχων του Μεγάρου της Λεωφόρου Κατεχάκη. Η εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη προς τον διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Παύλο Αποστολίδη ήταν σαφής, να μην αφήσει καμιά πληροφορία από συνεργαζόμενη μυστική υπηρεσία χωρίς να την ερευνήσει πλήρως.

Αμερικανικές πληροφορίες

Οι Αμερικανοί είχαν στήσει το δικό τους δίκτυο πληροφοριοδοτών στην Αθήνα από την εποχή του πρώτου Πολέμου στον Περσικό Κόλπο, το 1991. Με αφορμή μάλιστα την επίσκεψη του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αθήνα και την Κρήτη, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν αποκτήσει σημαντικές πηγές πληροφοριών στη μικρή ιρακινή κοινότητα της Αθήνας και άτομα που είχαν σχέση με την ιρακινή πρεσβεία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν μάλιστα αποφασίσει πως υπήρχε απειλή κατά της ζωής του κ. Μπους και γι’ αυτό -πράγμα ασυνήθιστο- φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του, όπως εκείνη στη ναυτική βάση της Σούδας. Κατά την εκτίμηση των Αμερικανών ο μηχανισμός ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν είχε αποκτήσει δικό του εκτελεστικό βραχίονα στην Αθήνα από τη δεκαετία του 1980, όταν είχε βάλει στο στόχαστρο Ιρακινούς που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς του.

Τον Μάρτιο του 2003 οι Αμερικανοί ειδοποίησαν την ΕΥΠ πως ένας πληροφοριοδότης τους είχε δώσει την πληροφορία πως στα υπόγεια της ιρακινής πρεσβείας στο Ψυχικό κρύβονταν σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών, πυροκροτητές και όπλα. Η πληροφορία ήταν σαφής και οι Αμερικανοί επέμεναν πως είναι βάσιμη. Οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να μάθουν την ταυτότητα του ανθρώπου που έδινε τις πληροφορίες, αν και εικάζεται ότι ήταν Ιρακινός που είχε σχέσεις με υπάλληλο της πρεσβείας.

Επιχείρηση της ΕΥΠ

Σε κάθε περίπτωση η ΕΥΠ οργάνωσε μία δική της επιχείρηση όπου, αφού εξουδετέρωσε τα συστήματα ασφαλείας της ιρακινής πρεσβείας, μπόρεσε να μπει στο κτίριο και να εντοπίσει τα εκρηκτικά και το οπλοστάσιο σε μια αποθήκη στο υπόγειο. Η «μαύρη» επιχείρηση έγινε με τρόπο που δεν προκάλεσε ανησυχία στους υπεύθυνους της πρεσβείας. Στην εκτέλεση της επιχείρησης βοήθησε βεβαίως το γεγονός ότι λόγω της επικείμενης εισβολής των Αμερικανών επικρατούσε πανικός και προφανώς υπήρχε διάθεση κάποιων Ιρακινών να βοηθήσουν με οικονομικά ανταλλάγματα.

Στο απέναντι πεζοδρόμιο από την πρεσβεία ένα ειδικό συνεργείο της ομάδας OLAF της ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μέρες κάθε κίνηση των υπαλλήλων της και τις κατέγραφε με βιντεοκάμερα.

Οταν οι άνδρες του κλιμακίου της ΕΥΠ πήραν στα χέρια τους τα ευρήματα από τα υπόγεια της πρεσβείας εντυπωσιάσθηκαν. Ανάμεσά τους υπήρχαν εκρηκτική ύλη, πυροκροτητές, νάρκη που μπορούσε να μπει κάτω από όχημα, όπλα κ.α. Τα υλικά αυτά φωτογραφήθηκαν και μετά παραδόθηκαν σε ειδικούς του ελληνικού στρατού. Εκτίμηση των αξιωματικών που τα εξέτασαν ήταν ότι ένα μέρος ήταν απολύτως έτοιμο

προς χρήση ενώ ένα άλλο τμήμα είχε αχρηστευθεί λόγω παλαιότητος. Από την ανάλυσή τους προέκυπτε ότι ήταν υλικά του ιρακινού στρατού, τα οποία χρονολογούντο από την εποχή του πρώτου πολέμου στον Κόλπο ή τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Απέλαση του Νο 2

Τα εκρηκτικά και τα όπλα καταστράφηκαν από τον στρατό ύστερα από μερικές εβδομάδες. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την επιχείρηση έπεισαν τους αρμόδιους υπουργούς πως επρόκειτο για σημαντική υπόθεση. Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιχείρηση και την ανακάλυψη του οπλοστασίου τονίζοντας πως επρόκειτο για «λίαν επικίνδυνα υλικά». Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν ποτέ να εξακριβώσουν, αν και όπως φάνηκε είχαν πολύ καλό δίκτυο πληροφοριοδοτών, ποιος ήταν ο λόγος που διατηρείτο οπλοστάσιο. Αποκλείσθηκε πάντως η περίπτωση να προοριζόταν για ενέργεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μια και κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών επρόκειτο για παλαιό υλικό. Παράλληλα, ούτε οι ελληνικές ούτε και οι ξένες υπηρεσίες είχαν ποτέ εντοπίσει οιαδήποτε σχέση μεταξύ Βαγδάτης και ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων, ούτε και στην περίπτωση του ΕΛΑ, ο οποίος είχε συνεργασθεί με τον Κάρλος και άλλους ξένους τρομοκράτες.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρεσβευτής Μίλερ άρχισε να πιέζει για την απέλαση τριών στελεχών της ιρακινής πρεσβείας με το επιχείρημα πως η παραμονή τους έθετε σε κίνδυνο τα δυτικά συμφέροντα καθώς μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ενέργειες εναντίον της πρεσβείας ή άλλων στόχων. Το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα αμερικανικά αιτήματα, τα οποία γίνονταν όμως όλο και πιο πιεστικά. Εν τέλει αποφασίσθηκε η απέλαση του κ. Αράκ Αμπντάλα, Νο 2 της πρεσβείας, ο οποίος εκπροσωπούσε τις μυστικές υπηρεσίες του Σαντάμ. Η επίσημη δικαιολογία ήταν «δραστηριότητες πέραν του διπλωματικού πλαισίου». Ο εν λόγω διπλωμάτης έφυγε για τη Βαγδάτη εντός λίγων ημερών και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Σημ.: Οι κ.. Χρυσοχοΐδης και Αποστολίδης, όπως και η αμερικανική πρεσβεία, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν τις πληροφορίες για την «επιχείρηση δίχτυ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή