Μακελειό χθες σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

Μακελειό χθες σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΛΑΚΣΜΠΟΥΡΓΚ. Σύσσωμη η αμερικανική κοινωνία βουτήχτηκε στο πένθος μετά τη χθεσινή βίαιη ένοπλη επίθεση εναντίον του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια με 31 νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες, στην αιματηρότερη επιθέση σε πανεπιστημιακό campus των ΗΠΑ, που επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της οπλοκατοχής στην Αμερική. Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ο δράστης της αιματοχυσίας, παρόλο που δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ αν αυτοκτόνησε ή αν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρόεδρος Μπους, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ενας φοιτητής σκοτώθηκε στην εστία και οι υπόλοιποι μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς οι είσοδοι σφραγίστηκαν και ματαιώθηκαν όλα τα μαθήματα για όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου οι αρχές καλούσαν τους φοιτητές να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, μακριά από παράθυρα, εξαιτίας ένοπλης επιδρομής. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς σε αντίθετες πλευρές του campus. Ο πρώτος ακούστηκε στις 7.15 τοπική ώρα από μία φοιτητική εστία, στην οποία διαμένουν 895 άτομα και ο καταιγισμός πυρών συνεχίστηκε για δύο περίπου ώρες σε άλλο σημείο του Πανεπιστημίου, εκεί όπου φιλοξενείται το τμήμα μηχανικών. Πάντως, η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι δύο οι δράστες της επίθεσης. «Μας κλείδωσαν μέσα. Οταν ήραν προσωρινά τον αποκλεισμό, ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί εκ νέου. Ημασταν μέσα στα δωμάτιά μας και σερφάραμε στο Ιντερνετ για να ενημερωθούμε τι συνέβαινε», περιέγραψε πρωτοετής φοιτήτρια, η οποία διέμενε έναν όροφο κάτω από το σημείο όπου ξεκίνησε το αμόκ του δράστη.

Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Βιρτζίνια, στο οποίο φοιτούν 26.000 φοιτητές, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πολιτείας, περίπου 390 χιλιόμετρα από την Ουάσιγκτον. Ηταν η δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο βιώνει τέτοιου είδους τραγωδία. Τον Αύγουστο, ημέρα έναρξης του εξαμήνου, ένας δραπέτης φυλακών εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο για να διαφύγει από το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας αφότου σκότωσε ένα βοηθό σερίφη και ένα φρουρό νοσοκομείου.

«Σήμερα το Πανεπιστήμιο επλήγη από μία τραγωδία μνημειώδους διάστασης. Είμαστε σοκαρισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Τσαρλς Στέγκερ. Είναι η χειρότερη επιθέση με θύματα φοιτητές των τελευταίων δεκαετιών. Πριν από οκτώ χρόνια στη συγκλονιστική υπόθεση Κολουμπάιν, που ενέπνευσε σκηνοθέτες, όπως ο Γκας Βαν Σαντ, δημιουργός του Elefant και ο Μάικλ Μουρ, ο οποίος γύρισε το Bowling for Columbine, ένα δριμύ κατηγορώ κατά της χαλαρής νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, στο Γυμνάσιο του Κολουμπάιν στο Κολοράντο δύο έφηβοι σκότωσαν 12 συμμαθητές και μία δασκάλα, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Το 1966 ο Τσαρλς Ουίτμαν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν άνοιξε πυρ εναντίον των διερχομένων. Συνολικά σκότωσε 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του και της συζύγου του, ενώ τραυμάτισε άλλα 31.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή