Ο Ερντογάν αψηφά τις πιέσεις του στρατού

Ο Ερντογάν αψηφά τις πιέσεις του στρατού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.«Εχουμε τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, δε θα επιτρέψουμε να μας πάρουν την προεδρία της χώρας μέσα από τα χέρια». Με την απάντησή του στο ερώτημα αν ο επόμενος ανώτατος άρχοντας της Τουρκίας θα προέλθει από τις τάξεις του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel να αψηφά τις πιέσεις του στρατού. Αφήνει εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ, διακηρύσσοντας «το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια με βάση το διεθνές δίκαιο». Ερωτηθείς κατά πόσον το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υποψηφιότητά του είναι το γεγονός πως η σύζυγός του φορά ισλαμική μαντίλα, ο Ερντογάν υπήρξε κατηγορηματικός. «Δεν είναι η μαντίλα το πρόβλημα. Στο Σύνταγμά μας περιγράφεται ακριβώς ποιοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, ούτε λόγος για μαντίλα. Είναι και αυτή μία έκφραση ισλαμικής ελευθερίας», τόνισε.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του στη διεθνή έκθεση του Αννόβερου, στη Γερμανία, ο Ερντογάν δηλώνει απογοητευμένος από τη γερμανική προεδρία: «Ηδη από τον Δεκέμβριο έπρεπε να μας υποστηρίξει σθεναρότερα η Γερμανία. Η απόφαση μας απαγοήτευσε οικτρά», επισήμανε και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ήταν εσφαλμένη η μη πρόσκλησή του στη μεγάλη γιορτή για τα 50χρονα της Ε.Ε. στο Βερολίνο.

«Το λάθος αυτό θα επισκιάσει τη γερμανική προεδρία. Τι κέρδισε που δε μας κάλεσε; Θα κέρδιζε πολλά αν μας καλούσε. Είμαστε δύο χώρες, που η μία έχει ανάγκη την άλλη. Ως πολιτικοί ηγέτες κάποτε θα εγκαταλείψουμε τα πόστα μας, οι λαοί μας όμως θα μείνουν και πρέπει να έχουν καλές σχέσεις. Δε θα έπρεπε λοιπόν να τους κληροδοτήσουμε ένα αρνητικό κλίμα», σχολίασε. Οι σκληρές αυτές δηλώσεις, που έγιναν πριν την άφιξή του στη Γερμανία, επιβάρυναν το κλίμα στην προχθεσινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Πάντως, ο Ερντογάν επιχείρησε στο Αννόβερο να υποβαθμίσει τις επικρίσεις του προς τη γερμανική προεδρία. «Θα πρέπει να έγινε λάθος στη μετάφραση, δεν μπορείς να ξεκινάς με μια επίθεση εναντίον μιας κυρίας», ήταν η δήλωση, με την οποία επιχείρησε να ανασκευάσει το ύφος της συνέντευξής του στο «Σπίγκελ». Από την πλευρά της η Μέρκελ αναγνώρισε ότι «Τουρκία και Ευρώπη θα πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο η μία την άλλη. Η διαδικασία είναι μακριά και το αποτέλεσμα ανοιχτό», τόνισε.

Οταν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι του θύμισαν ότι και η Ε. Ε.Ε. αισθάνεται προδομένη από τις επιδόσεις της Αγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ο Ερντογάν τους κατηγόρησε ότι έχουν επηρεαστεί από τον τουρκικό Τύπο. Αναφερόμενος ειδικότερο στο διαβόητο νόμο 301, που οδηγεί στις δίκες συγγραφέων -μεταξύ άλλων και του πρόσφατα δολοφονημένου Χραντ Ντινκ- για «προσβολή του τουρκισμού», ο Τούρκος πρωθυπουργός αντέτεινε ότι παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν και στην Ευρώπη. «Η διαφορά είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει ο τουρκισμός, εσάς η προστασία του γερμανικού έθνους», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε από το Spiegel για την επιμονή του στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Αν δε μας δεχθούν στην Ε.Ε. εξαιτίας της Χάλκης, ε τότε, ας μη μας δεχτούν! Πρόκειται για διαφορετική περίπτωση. Υπάρχει πρόβλημα με την τουρκική νομοθεσία. Παλαιότερα ήταν ανώτερη σχολή, τώρα θέλουν να την κάνουν πανεπιστημιακή έδρα και το αρμόδιο συμβούλιο δεν επιτρέπει αυτήν την εξέλιξη», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή