Τα βιοκαύσιμα δεν είναι πανάκεια για το θερμοκήπιο

Τα βιοκαύσιμα δεν είναι πανάκεια για το θερμοκήπιο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χονγκ Κονγκ. Κάθε άλλο παρά πανάκεια για τα ενεργειακά και κλιματολογικά προβλήματα του πλανήτη είναι τα βιοκαύσιμα. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση τους θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς οι αγρότες θα προτιμήσουν να αποτεφρώσουν τα τροπικά δάση που σήμερα απορροφούν μεγάλο ποσοστό των αερίων τα οποία ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να καλλιεργήσουν φυτά που μπορούν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.

Οι ειδικοί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν διεθνές συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται καθώς οι τιμές του μαλαισιανού φοινικέλαιου εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε, επειδή εντάθηκε το ενδιαφέρον και η ζήτηση για το φυτικό έλαιο από τους κατασκευαστές βιοκαυσίμων.

Ο Τζέιμς Λάβλοκ, γνωστός από τη διατύπωση της θεωρίας της Γαίας, υπογραμμίζει ότι τα νέα σχέδια που επιβάλλουν τη χρήση βιοκαυσίμων είναι τουλάχιστον επικίνδυνα. «Εάν εκμεταλλευτούμε αυτά τα καύσιμα σε μεγάλη κλίμακα, θα επέλθει το τέλος μας» ανέφερε ο Λάβστοκ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την Οξφόρδη. Η διατήρηση των τροπικών δασών θεωρείται βασική στην εξουδετέρωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς αιχμαλωτίζουν μεγάλο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ασία, παραδείγματος χάρη, καταγράφεται έκρηξη επενδύσεων στη βιομηχανία παρασκευής βιοκαυσίμων που μπορεί να μετατρέψει φοινικέλαιο σε βιοκαύσιμα για αυτοκίνητα.

Οι τιμές των φοινικέλαιων αυξήθηκαν κατά 25% μέσα στο τρέχον έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι Κινέζοι επενδυτές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εργοστάσιο βιοκαυσίμων στην Ινδονησία ή την Παπούα – Νέα Γουινέα, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να «θεραπεύσει» την εξάρτησή του από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Ο καθηγητής Σάιμον Λούις, του πανεπιστημίου του Λιντς, επισημαίνει ότι η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων καλλιεργειών φοινίκων θα επιταχύνει την αποψίλωση των δασών στην Ασία, ενώ οι φωτιές με τις οποίες αποψιλώνουν τα δάση οι χωρικοί σε αυτές τις περιοχές θα επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή