Αποχρωσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το τσιγάρο, στο ναργιλέ

Λίγο η απαγόρευση του καπνίσματος, λίγο οι «κακές» συναναστροφές, οι Γάλλοι καπνιστές και δη οι νεότεροι στρέφονται όλο και περισσότερο στο «ναργιλέ», προκειμένου να μη μείνουν… άκαπνοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, το 50% των Γάλλων μαθητών έχει δοκιμάσει ναργιλέ, πριν από την ηλικία των 16 ετών, ενώ συστηματικά καπνίζει το 6% του φοιτητόκοσμου. Μόνο που το κάπνισμα του ναργιλέ μπορεί να είναι ακόμη πιο βλαβερό για την υγεία, απ’ ό, τι το τσιγάρο, κάτι που ελάχιστοι φαίνεται να γνωρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 30-50 ρουφηξιές απ’ το ναργιλέ, τη βραδιά, ισοδυναμούν με το κάπνισμα 40 τσιγάρων, εξηγεί ο καθηγητής Μπερτράν Ντάουτσενμπεργκ του νοσοκομείου Πιτιέ, στο Παρίσι. Επιπλέον, στους χώρους όπου γίνεται χρήση, η μόλυνση του περιβάλλοντος μπορεί να είναι 4 με 8 φορές μεγαλύτερη από την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα. Κι όμως, λίγοι γνωρίζουν τις βλαβερές του συνέπειες: διαδικτυακή έρευνα έδειξε ότι μόνο το 39% έχει γνώση των κινδύνων, ενώ οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν γνωρίζουν, αλλά μπορεί να έχουν και την εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι υγιέστερο από το τσιγάρο.

Γαλλόφωνος τίγρης

Ο Μπόρις είναι τίγρης της Σιβηρίας, που φιλοξενείται σε ζωολογικό κήπο του Καναδά από τον περασμένο Μάιο, αλλά μόλις πρόσφατα οι άνθρωποι του κήπου ανακάλυψαν ότι πρόκειται για… γαλλόφωνο. Ενα απλό «bonjour», από τον μόνο γαλλόφωνο υπάλληλο του κήπου ήταν αρκετό για να αντιδράσει ο Μπόρις, ο οποίος «κώφευε» επί μήνες σε οποιαδήποτε εντολή. Από ‘κει και πέρα τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Ο Μπόρις, ο οποίος θα συμπληρώσει τα οκτώ του χρόνια τον Αύγουστο, μεγάλωσε στην αιχμαλωσία, στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ, γι’ αυτό κι όλες οι εντολές που είχε μάθει ήταν στη γαλλική. Τώρα, οι άνθρωποι του κήπου ευελπιστούν να τον κάνουν… δίγλωσσο, μαθαίνοντάς του και αγγλικά, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στο νέο του περιβάλλον.

«Βασιλικά» κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια από κρέας «corgi», της αγαπημένης ράτσας σκύλου της βασίλισσας Ελισάβετ, απόλαυσε σε δημόσια θέα και σε απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση, ο Βρετανός καλλιτέχνης Μαρκ Μακ Γκόουαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακομεταχείριση των ζώων από τη βασιλική οικογένεια. Κι αυτό, επειδή λέγεται ότι ο σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου μια αλεπού, σ’ ένα κυνήγι του. Συμπαραστάτης στη διαμαρτυρία του καλλιτέχνη και η Γιόκο Ονο, η οποία επίσης δοκίμασε λίγο από το σκυλίσιο έδεσμα. Μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια: κατά δήλωση του Μακ Γκόουαν, το σκυλί δεν σκοτώθηκε για το μαγείρεμα, αλλά ο καλλιτέχνης το προμηθεύτηκε νεκρό από κάποια φάρμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή