Δεν τα «βρήκαν» τα κεντροδεξιά κόμματα

Δεν τα «βρήκαν» τα κεντροδεξιά κόμματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Ρεζίλι, αίσχος, προδοσία». Με αυτές και ακόμη χειρότερες εκφράσεις καταφέρονται κατά του ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) Ερκάν Μουμτζού οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς, που είδαν τα όνειρά τους για συνένωση του κεντροδεξιού χώρου να καταρρέουν. Ο Μουμτζού είχε συμφωνήσει με τον ηγέτη του Ορθού Δρόμου (DYP) Μεμέτ Αγάρ τη συγχώνευση των δύο κομμάτων στο «Δημοκρατικό Κόμμα». Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια συσπείρωσης των ΑΝΑΡ και DYP, που όπως και η πρώτη (που είχε οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού Τανσού Τσιέρ και Μεσούτ Γιλμάζ) κατέρρευσε λόγω της ατέρμονης προσωπικής φιλοδοξίας των πολιτικών αρχηγών.

Οι Αγάρ και Μουμτζού δεν «τα βρήκαν» στα παζάρια για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων, ενώ διαφώνησαν και στο ζήτημα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Σε μια πρωτοφανή στα χρονικά γκάφα, ο Μουμτζού, που αντιπαθεί τον Γιλμάζ, δήλωσε πως ο τελευταίος είναι «λιγότερο αγαπητός στους Τούρκους από ό,τι και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν». Η υποτιμητική αναφορά στον παλαίμαχο πολιτικό προκάλεσε σεισμό στο ΑΝΑΡ, πολλά στελέχη του οποίου παραιτήθηκαν. Στις τοπικές οργανώσεις οπαδοί έσκισαν τις αφίσες του Μουμτζού, ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Η ματαίωση της συγχώνευσης ΑΝΑΡ-DΥΡ και η απαξίωση των δύο ηγετών ωφελεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν. Κατά της πολιτικής παντοδυναμίας του ΑΚΡ, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα θριαμβεύσει στις εκλογές, συνεχίζονται οι απέλπιδες προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προτάξουν κοινό μέτωπο. Πρωτοβουλία ανόρθωσης συνασπισμού της κεντροδεξιάς με τη συνασπισμένη πια κεντροαριστερά (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – CHP και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) έχει αναλάβει ο παλαίμαχος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την προεδρία. Εάν τελικά ο πρόεδρος εκλεγεί από τον λαό, ο Ντεμιρέλ θα επιχειρήσει να αποσπάσει το χρίσμα του CHP και των κεντροδεξιών κομμάτων. Ο Ντεμιρέλ συνομιλεί με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ και τον Μεσούτ Γιλμάζ, που θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Για «ανάσταση δεινοσαύρων» μιλούν οι αναλυτές.

Θα στηρίξουν το ΑΚΡ

Στον αντίποδα, το ΑΚΡ δείχνει ότι έχει υπερβεί τις ισλαμικές του καταβολές και προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες. Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες θα το στηρίξουν μαζικά, τρομοκρατημένες από την εθνικιστική ρητορεία των λοιπών κομμάτων. Χαρακτηριστικά, ο Αρμένιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μεσρόμπ Β΄ κάλεσε την αρμενική κοινότητα να στηρίξει το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, οι Αλεβίτες φαίνεται πως θα «ψηφίσουν δεξιά». Πολλά στελέχη της κοινότητας, ταυτισμένης με την αριστερή πτέρυγα των Κεμαλιστών, προσχώρησαν στο ΑΚΡ, το οποίο και χαρακτήρισαν «αληθινά λαϊκό και εκσυγχρονιστικό κόμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή