Σαράντα χρόνια από τον πόλεμο των έξι ημερών

Σαράντα χρόνια από τον πόλεμο των έξι ημερών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σαράντα χρόνια από την έναρξη του σύντομου, πλην όμως καταλυτικού, πολέμου για τη σύγχρονη Ιστορία της Μέσης Ανατολής συμπληρώνονται σήμερα. Μολονότι το εβραϊκό κράτος προετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο του θριάμβου επί των αραβικών κρατών στον Πόλεμο των Εξι Ημερών με εορταστικές εκδηλώσεις, η πλειοψηφία των Ισραηλινών δείχνει να αναγνωρίζει ότι η νίκη στο πεδίο της μάχης δεν απέφερε την ειρήνη και την ασφάλεια. «Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν είχαμε κατορθώσει να μετουσιώσουμε τη στρατιωτική νίκη σε μόνιμη ειρήνη με τους Αραβες», δήλωσε χθες ο υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο του Ισραήλ και κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες, αναφερόμενος στον πόλεμο που κατέστησε το εβραϊκό κράτος κατοχική δύναμη. Στον αντίποδα, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης διοργανώνουν πορείες προς τους εποικισμούς της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την εξαθλίωση της τεσσαρακονταετούς κατοχής.

Στο μεταξύ και με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του Πολέμου των Εξι Ημερών, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να διαλύσει άμεσα τους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και να άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων. Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός καταδικάζει τις επιθέσεις των Παλαιστινίων ενόπλων εναντίον Ισραηλινών πολιτών και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού για την επίβλεψη της συμμόρφωσης τόσο των Ισραηλινών, όσο και των Παλαιστινίων με τη διεθνή νομοθεσία περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο προτεινόμενος διεθνής οργανισμός πρέπει να έχει το δικαίωμα της άσκησης δίωξης σε βάρος όσων ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Χθες, πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει τις επικρίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για το τείχος ασφαλείας. «Τα τεράστια προβλήματα τα οποία πράγματι προκαλούνται από την ανέγερση του τείχους ασφαλείας αποτελούν απόρροια της δεύτερης ιντιφάντα και των διαδοχικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον πολιτών που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι από τη Δυτική Οχθη», τόνισε ο κ. Πέρες.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σαούλ Μοφάζ, μετέβη χθες στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου το ενδεχόμενο επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Συρία. «Στην παρούσα φάση και δεδομένης της ενίσχυσης της Χεζμπολάχ και της κατάστασης αμυντικής ετοιμότητας, στην οποία έχουν περιέλθει οι Σύροι, θεωρώ ενδεδειγμένη τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Μοφάζ. Χθες, πάντως, η Συρία ανακοίνωσε, με αφορμή την επέτειο του Πολέμου των Εξι Ημερών, ότι το Ισραήλ οφείλει να επιστρέψει τα υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, δίχως να θέτει ως όρο την άρση της στήριξης της Δαμασκού προς τον παλαιστινιακό λαό.

Χθες, τέλος, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου στη Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή