Τουρκικές οβίδες πλήττουν χωριά των Κούρδων

Τουρκικές οβίδες πλήττουν χωριά των Κούρδων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικές βολές ή άτυπη έναρξη ενός νέου πολέμου σε περιοχές της Εγγύς Ανατολής πολλαπλώς δοκιμασμένες και εξαιρετικά ευαίσθητες; Εάν πιστέψει κανείς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φ. Β. Στάινμαγερ, που βρέθηκε χθες για συνομιλίες στην Αγκυρα ως προεδρεύων της Ενωσης, η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ. «Δεν είναι αυτή η εντύπωση μου», είπε ο κ. Στάινμαγερ, μολονότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να αναλάβει δράση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Στο πλαίσιο της προάσπισης των τουρκικών εθνικών συμφερόντων έγινε γνωστό ότι ογκώδης φάκελος περί ΡΚΚ και τρομοκρατίας, πρόκειται να κατατεθεί στον ΟΗΕ, ενώ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα έθνη θα συναντηθεί με τον γ.γ. Μπαν Κι Μουν.

Ενδιαμέσως συνεχίστηκε, η συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στη μεθόριο Τουρκίας – βορείου Ιράκ συνεχίστηκε και, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Κουρδιστάν, τα ξημερώματα της Κυριακής το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με οβίδες τα κουρδικά παραμεθόρια χωριά Ναζντόρ, Κέιστα, Κασάν, Σπιντάρ και Μπιτκάρ. Επίσης, σφυροκόπησε επί μισή ώρα στόχους στην ορεινή περιοχή, στο Χατζί Ουμράν, όπου βρίσκεται κρησφύγετο του ΡΚΚ, καθώς και το Χακούρ, εννέα χιλιόμετρα από τη μεθόριο. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι βολές του τουρκικού πυροβολικού αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, όμως ο τουρκικός στρατός δεν εισήλθε στο βορειοϊρακινό έδαφος, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος διευκρίνισε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο την ευθύνη των χειρισμών θα έχει η ιρακινή κυβέρνηση.

Η δήλωση αυτή του κ. Μπαρζανί έγινε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κούρδο πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, άρτι αφιχθέντα από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για ένα περίπου δεκαήμερο για λόγους υγείας, συναντήθηκε όμως και με τον πρόεδρο Μπους, προφανώς λόγω της κρίσης με την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη αυτή συνάντηση συνδέθηκε από την κουρδική πλευρά και με τη συμβουλή του Αμερικανού υπουργού Ρόμπερτ Γκέιτς προς την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προτιμήσει την οδό των διαπραγματεύσεων, αντί της μονομερούς προσφυγής στα όπλα εναντίον των Κούρδων. Ο κ. Γκέιτς απηύθυνε τη συμβουλευτική αυτή προειδοποίηση την περασμένη Κυριακή, ευρισκόμενος σε ασιατική Σύνοδο για την Ασφάλεια στη Σιγκαπούρη. Εξισορροπητική ήταν δήλωση της Κοντολίζα Ράις την ίδια ημέρα. Εν πτήσει προς τη Μαδρίτη, η υπουργός Εξωτερικώντων ΗΠΑ τόνισε ότι μια νέα σύρραξη δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του Ιράκ και σημείωσε ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου να διευθετηθεί η ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι η ένταση κλιμακώθηκε απότομα την Παρασκευή, όταν στη Σουλεϊμανίγε, έδρα του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν και παραδοσιακή βάση του προέδρου Ταλαμπανί, οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, δηλαδή οι πεσμεργκά, που την περασμένη εβδομάδα ανέλαβαν τα ηνία από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, σταμάτησαν για έλεγχο ταυτότητας ομάδα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ από το 2003 (χίλιοι τριακόσιοι άνδρες περίπου). Επακολούθησε φραστική επίθεση του τουρκικού γενικού επιτελείου, αλλά το συμβάν έληξε χωρίς άλλες συνέπειες, θεωρήθηκε ωστόσο ενδεικτικό των κουρδικών προθέσεων. Σε σύνοδο στη Σουλεϊμανίγε, στην οποία μετείχαν οι κ. Ταλαμπανί και Μπαρζανί και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι, αποφασίστηκε εξάλλου, ότι η κουρδική πλευρά δεν θα αναλωθεί σε διαξιφισμούς με τους Τούρκους στρατηγούς, αλλά τον χειρισμό της κατάστασης θα αναλάβει η ιρακινή κυβέρνηση. Η κατάσταση ωστόσο παρέμεινε και χθες τεταμένη, καθώς Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν στην έδρα της παραστρατιωτικής δύναμης στην πόλη Τουνσελί της νοτιανατολικής Τουρκίας και σκότωσαν οκτώ άνδρες.

Στάινμαγερ: Η ένταξη «περνάει» από την Κύπρο

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε. συνδέεται άμεσα με τις σχέσεις της με την Κύπρο, διατύπωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος συμμετέχει στην ευρωπαϊκή «τρόικα», η οποία άρχισε χθες στην Αγκυρα συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές για την ενταξιακή διαδικασία. «Είναι απογοητευτικό ότι οι αναμενόμενες εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο δεν υλοποιήθηκαν και είναι επίσης απογοητευτικό ότι δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τις απευθείας εμπορικές συναλλαγές», δήλωσε ο κ. Στάινμαγερ. Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Κραβίνιο -η Πορτογαλία θα διαδεχθεί τη Γερμανία στην προεδρία της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007- και ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν. Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας θα πρέπει να ενισχύσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή