«Κήρυγμα» αδιαλλαξίας από Χαμενεΐ

«Κήρυγμα» αδιαλλαξίας από Χαμενεΐ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Μείγμα εθνικής υπερηφάνειας και αδιαλλαξίας ήταν η ομιλία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που εξέφρασε χθες την απόφαση της χώρας του να «καταβάλει το τίμημα» και να «αντισταθεί» για να εκπληρώσει τους στόχους του πυρηνικού της προγράμματος. Σε ομιλία του για τη 18η επέτειο από τον θάνατο του αγιατολάχ Χομεϊνί, ο Χαμενεΐ τόνισε πως «η πυρηνική ενέργεια είναι φυσικό δικαίωμα του Ιράν» και κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να επιμείνουν σ’ αυτά. Προσέθεσε, μάλιστα, πως «όποιος υποχωρεί και επιδεικνύει ευελιξία δέχεται ακόμη μεγαλύτερες απειλές από τις αλαζονικές δυνάμεις». Σε ηπιότερους τόνους εκφράσθηκε, πάντως, ο κύριος διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, που σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais κάλεσε όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί να ασχοληθεί πιο ενεργά με το πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος να το κάνει, τονίζοντας ότι το Ιράν «θα δεχθεί ευχαρίστως». Αναφερόμενος, άλλωστε, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε πως εξετάσθηκαν ιδέες «για να λυθεί το παρόν αδιέξοδο».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, έθεσε χθες θέμα σχετικά με τα όπλα ιρανικής κατασκευής που καταφθάνουν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι. Ο Αφγανός πρόεδρος, όμως, έσπευσε να αντικρούσει κάθε ισχυρισμό περί υπονόμευσης της αφγανικής κυβέρνησης από το Ιράν. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην αφγανική πρωτεύουσα, ο κ. Γκέιτς παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία περί του αν βρίσκεται από πίσω η κυβέρνηση του Ιράν ή πρόκειται για λαθρεμπόριο», αλλά υπογράμμισε πως σαφώς «καταφθάνουν στο Αφγανιστάν ορισμένα όπλα που προορίζονται για τους Ταλιμπάν και προέρχονται από το Ιράν». Ο Αφγανός πρόεδρος, πάντως, τόνισε πως οι σχέσεις της χώρας του με το Ιράν δεν ήσαν ποτέ καλύτερες και υπογράμμισε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια το Ιράν έχει συνεισφέρει εις το έπακρον στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και οι εμπορικές συναλλαγές των δύο γειτονικών χωρών έχουν αυξηθεί».

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, φάνηκε να υποβόσκει νέα κλιμάκωση στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ, όταν ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, επέκρινε τους «τρελούς» της αμερικανικής κυβέρνησης που ασκούν πιέσεις για λήψη στρατιωτικής δράσης κατά της Τεχεράνης. Μολονότι ο κ. Μπαραντέι δεν διευκρίνισε σε ποιον αναφερόταν, τα βλέμματα στράφηκαν στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ως τον πλέον επιθετικό στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Μεσολάβησε, πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που διαβεβαίωσε ότι επικρατεί πλήρης συμφωνία στην αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πολιτική της προς το Ιράν που, «όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρόεδρος, είναι η διπλωματική προσέγγιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή