Ο Τζορτζ Μπους επιμένει, «τορπίλη» από Πολωνία

Ο Τζορτζ Μπους επιμένει, «τορπίλη» από Πολωνία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Διατεθειμένος να μετριάσει τις εντάσεις στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις εμφανίστηκε, χθες, στην Πράγα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, διατυπώνοντας κατευναστικά επιχειρήματα για την αντιπυραυλική άμυνα, την ώρα που η Πολωνία έριχνε λάδι στη φωτιά και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωναν στην Τσεχία ότι τα δύο τρίτα των πολιτών της τάσσονται κατά του επίμαχου αμερικανικού σχεδίου. Οι συμφιλιωτικοί τόνοι, πάντως, διατηρήθηκαν σε στενό πλαίσιο, καθώς ο κ. Μπους φρόντισε να ασκήσει κριτική κατά της Ρωσίας και της Κίνας για τις επιδόσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Εληξε. Ο λαός στην Τσεχία δεν χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ φίλων των ΗΠΑ ή φίλων της Ρωσίας. Μπορεί να είναι και τα δύο», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους και τον πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να αναγκάζει κανείς μια χώρα να επιλέξει», τόνισε, αναφερόμενος στην τελευταία προειδοποίηση Πούτιν ότι η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της εναντίον ευρωπαϊκών στόχων εάν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν τον πόλεμο των άστρων. Αλλά παρότι ο κ. Μπους διαβεβαίωσε με στόμφο ότι «η Ρωσία δεν είναι εχθρός», η πολωνική πλευρά διατήρησε το κλίμα αντιπαράθεσης, παρομοιάζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Νικίτα Χρουστσόφ. «Σε αυτήν τη διαμάχη για την αντιπυραυλική άμυνα τα λόγια είναι σκληρότερα από κάθε άλλη φορά δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιαροσλάβ Καστσίνσκι» για να συμπληρώσει. «Αυτό είναι το είδος της φρασεολογίας που ο Γέλτσιν δεν χρησιμοποίησε, ο Γκορμπατσόφ δεν χρησιμοποίησε και δεν θυμάμαι τον Μπρέζνιεφ να το κάνει. Ωστόσο, ο Νικίτα Χρουστσόφ σίγουρα τη χρησιμοποίησε».

Οταν ο κ. Μπους επισκεφτεί την Πολωνία, την Παρασκευή θα πρέπει, είπε ο κ. Κατσίνσκι, να μας εξηγήσει «πόσο σοβαρές είναι οι απειλές της Ρωσίας και τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να προστατέψουν την Πολωνία από τα ρωσικά αντίποινα», σε περίπτωση συμμετοχής της χώρας στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα. Την υποδοχή τους έχουν ήδη ετοιμάσει οι Πολωνοί διαδηλωτές, οι οποίοι θα καλωσορίσουν τον κ. Μπους στην Κόλαση (Hell) όταν ο τελευταιος αφιχθεί στην πολωνική χερσόνησο Χελ για συνομιλίες με τον κ. Κατσίνσκι. Επίσης, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν στη σύνοδο των Οκτώ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το μήνυμά του προς τον Ρώσο ομόλογό του θα έχει ως εξής. «Δεν θα έπρεπε να φοβάστε την αντιπυραυλική άμυνα. Και αλήθεια γιατί δεν αποφασίζετε να συνεργαστείτε μαζί μας σ’ ένα αντιπυραυλικό σύστημα;» Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία, διαπίστωσε ότι «έχουν εκτροχιαστεί».

Αντίδραση από το Πεκίνο

Σκληρή κριτική κατά των αμερικανικών σχεδίων για την αντιπυραυλική άμυνα άσκησε, χθες, η Κίνα καταγγέλλοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη στρατηγική ισορροπία και σταθεροτητα. Η σχετική τοποθέτηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιανγκ Γιου αποτέλεσε αιχμή για τα σχέδια ανάπτυξης κοινής αντιπυραυλικής άμυνας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, σχέδια που το Πεκίνο εκλαμβάνει ως απειλητική περικύκλωση των κινεζικών εδαφών, ανάλογη αυτής που απασχολεί τη Ρωσία.

Το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε, χθες, ότι εξετάζει την προοπτική συνεργασίας με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, καθώς θεωρεί απαραίτητη την αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών, όπως αυτή που θα προέλθει ενδεχομένως από τη Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή