Στροφή δημοκρατικών στον Χριστιανισμό

Στροφή δημοκρατικών στον Χριστιανισμό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στροφή προς τον χριστιανισμό πραγματοποιούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, όπως φάνηκε στην προχθεσινή τηλεοπτική τους συζήτηση, σηματοδοτώντας την πρόθεσή τους να στερήσουν τη «χριστιανική ψήφο» από τους Ρεπουμπλικανούς.

Η επικρατέστερη για το χρίσμα, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η πίστη της στον Θεό είναι αυτή που τη βοήθησε να αντέξει τις συζυγικές απιστίες τού τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ο αντίπαλός της, πρώην γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς, μίλησε για τον πόνο που ένιωσε όταν έχασε τον έφηβο γιο του σε αυτοκινητικό δυστύχημα και πώς το γεγονός αυτό «αναβίωσε την ξεχασμένη πίστη του στον Θεό». Λίγο αργότερα, ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα με δήλωσή του παράφρασε το βιβλίο της Γένεσης (κεφ. 4).

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν πλέον εμφανώς να διεμβολίσουν τον πολιτικό χώρο των συντηρητικών χριστιανών, παραδοσιακή «δεξαμενή ψήφων» των Ρεπουμπλικανών, που σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις μετά τις εκλογές του 2004 έγειραν αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του προέδρου Μπους. Ο ρωμαιοκαθολικός υποψήφιος Τζον Κέρι είχε αποφύγει να μιλήσει για θρησκευτικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ριζική αλλαγή πλεύσης παρατηρούμε φέτος, με τους υποψήφιους να δείχνουν αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα σφάλματα παρελθόντων ετών.

Τις προοδευτικές του περγαμηνές υπενθύμισε στο μεταξύ ο Μπάρακ Ομπάμα, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian». Ο υποψήφιος τονίζει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να επανακτήσουν τη χαμένη τους ηγετική θέση, προσφέροντας δημοκρατικό και ανανεωτικό όραμα στον κόσμο. Αυτό θα καταστεί δυνατό -σύμφωνα με τον Ομπάμα- αφού ο πόλεμος στο Ιράκ «καταλήξει με υπεύθυνους χειρισμούς» και η Ουάσιγκτον στρέψει την προσοχή της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. «Ο στόχος αυτός μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων μας από το Ιράκ, έως την 31η Μαρτίου 2008», συνεχίζει ο Ομπάμα.

Στο ζήτημα του Ισραήλ, ο υποψήφιος ακολουθεί πολιτική γραμμή που θα τον κάνει συμπαθή στους Εβραίους ψηφοφόρους των ΗΠΑ: «Κεντρικό μας μέλημα πρέπει πάντοτε να είναι η ασφάλεια του Ισραήλ… Η αποφασιστική διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα ακόμη και με τους σκληρότερους αντιπάλους μας».

Θέλουν το Βερμόντ ανεξάρτητο

ΒΕΡΜΟΝΤ, ΗΠΑ. Απογοητευμένοι από την πορεία «μιας φθίνουσας αυτοκρατορίας», όπως χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες ΗΠΑ, μικρή ομάδα λογοτεχνών και πανεπιστημιακών επιδιώκει την απόσχιση της πολιτείας του Βερμόντ από τις ΗΠΑ. Οι οπαδοί της «ανεξαρτησίας» σκοπεύουν να θέσουν το θέμα σε δημοψήφισμα τον ερχόμενο Μάρτιο. Το Βερμόντ υπήρξε ανεξάρτητο από το 1777 έως το 1791, ενώ το αμερικανικό Σύνταγμα και οι νόμοι της πολιτείας δεν απαγορεύουν μια τέτοια εξέλιξη. Η πολιτεία του Βερμόντ φημίζεται για τις αριστερές θέσεις των κατοίκων της, που εξέλεξαν πέρυσι τον πρώτο Σοσιαλιστή γερουσιαστή και υπερψήφισαν σε δημοψήφισμα τον γάμο των ομοφυλοφίλων. «Θα φτιάξουμε την Ελβετία της Β. Αμερικής», λέει ο καθηγητής Φρανκ Μπράιαν.ΑΡ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή