Αντιφατικές οι πληροφορίες για το Avandia

Αντιφατικές οι πληροφορίες για το Avandia

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κορυφώνεται η διαμάχη γύρω από το διαβητικό φάρμακο Avandia της εταιρείας Glaxo, η οποία προχώρησε στην εσπευσμένη δημοσιοποίηση στοιχείων στην υπό εξέλιξη μακροχρόνια έρευνά της, προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ιατρών ότι το δημοφιλές παρασκεύασμα μπορεί να εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για την καρδιά.

Η κρίση ξέσπασε τον περασμένο μήνα, όταν ο δρ Στίβεν Νίσεν και οι συνεργάτες του από την κλινική του Κλίβελαντ δημοσίευσαν ανάλυση για το φάρμακο, στην ιατρική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine» που άφηνε να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο παρασκεύασμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών κατά 43%. Ωστόσο, η Glaxo και η αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διατείνονται ότι άλλα στοιχεία δίνουν αντικρουόμενες ενδείξεις. Η παρασκευάστρια εταιρεία ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τους ελεγκτές του FDA, από τον περασμένο Αύγουστο, ότι έχει υπολογίσει σε 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπαθειών από το Avandia. Κατόπιν όλων αυτών ευλόγως γεννάται το ερώτημα, γιατί τόσο η Glaxo όσο και η FDA δεν ενημέρωσαν νωρίτερα τους ασθενείς.

Καταθέσεις στο Κογκρέσο

Το όλο θέμα επρόκειτο να απασχολήσει χθες ειδική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώπιον της οποίας κλήθηκαν να καταθέσουν αξιωματούχοι της παρασκευάστριας εταιρείας, αλλά και της FDA, καθώς και ειδικοί επιστήμονες. Ενας από αυτούς, ο δρ Τζον Μπιους, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χρέη προέδρου της Αμερικανικής Ενωσης Διαβητικών κατήγγειλε χθες ότι άνθρωποι της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας τον απείλησαν με αγωγές, όταν για πρώτη φορά έθεσε ζήτημα ασφαλούς χρήσης του φαρμάκου το 1999.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση της δρ Johann-Liang, αξιωματούχου της Υπηρεσίας, η οποία δήλωσε σε συνέντευξή της ότι αποδοκιμάστηκε πέρυσι, όταν ζήτησε να υπάρξει εμφανέστερη ένδειξη των παρενεργειών του φαρμάκου Avandia και του ανταγωνιστικού του Actos. Σύμφωνα με την ίδια, μετά τις διαμαρτυρίες αξιωματούχων της υπηρεσίας, οι οποίοι συνεργάζονταν στενότερα με τη Glaxo, η δρ Johann-Liang είπε ότι πήρε εντολή να αποσύρει την έγκρισή της από την προειδοποίηση και ότι έχασε το δικαίωμα έγκρισης τέτοιων εκτιμήσεων και δεν προΐστατο πια ελέγχων για την ασφάλεια των Αvandia και Actos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή