Δεν επιθυμούμε πόλεμο με Συρία δηλώνει ο Ολμερτ

Δεν επιθυμούμε πόλεμο με Συρία δηλώνει ο Ολμερτ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επιδιώκοντας να αμβλύνει τη διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ο Εχούντ Ολμερτ έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί τον πόλεμο με τη Συρία. Σχολιάζοντας δε τις πληροφορίες περί έντονης δραστηριότητας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τη Δαμασκό να αποφύγει την παγίδα των λανθασμένων εκτιμήσεων, προκειμένου να απομακρυνθεί η πιθανότητα δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πάντως, αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ υποστήριζαν ότι η στρατιωτική κινητικότητα των Σύρων δεν αποτελεί παρά μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ με στόχο τον μετριασμό της επιθετικής πολιτικής της Ουάσιγκτον προς τη Δαμασκό.

«Το Ισραήλ δεν θέλει τον πόλεμο με τη Συρία, αλλά πρέπει να αποφύγουμε την πιθανότητα επαλήθευσης του σεναρίου των εσφαλμένων εκτιμήσεων», τόνισε χθες ο κ. Ολμερτ στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών και αξιωματούχων που σχετίζονται με τα σώματα ασφαλείας. Με άρθρο του, επίσης, στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο κ. Ολμερτ επεσήμανε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου μπορεί να αξιοποιηθεί ως βάση για διάλογο μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών κρατών. «Δεν θα υποκύψουμε, ωστόσο, σε τελεσίγραφα», σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, αντιστράτηγος Αμός Γιαντλίν έκανε λόγο για «εντατικές προετοιμασίες» του συριακού στρατού κοντά στο Γκολάν. Ο αντιστράτηγος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προετοιμασίες αμυντικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του κ. Ολμερτ και του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Πηγές προσκείμενες στην Παλαιστινιακή Αρχή τόνιζαν ότι η αναβολή οφείλεται στην απροθυμία των Ισραηλινών για κρίσιμες παραχωρήσεις. Χθες, ωστόσο, το ειρηνευτικό κουαρτέτο ανακοίνωσε ότι οι κ. Ολμερτ και Αμπάς θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των μελών του (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε., Ρωσία) που θα διεξαχθεί στο Κάιρο στις 25 Ιουνίου. Τέλος, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 68χρονο Παλαιστίνιο άμαχο στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Στη Λωρίδα της Γάζας, επίσης, νεαρός ένοπλος της Χαμάς έπεσε νεκρός από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή