Επιστρέφει ή όχι ο Κάστρο;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ABANA. Αναπάντητο άφησε το ερώτημα για την ενδεχόμενη επιστροφή του στην εξουσία στην Κούβα, ο κομμουνιστής ηγέτης της Φιντέλ Κάστρο, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη, την οποία παραχώρησε 10 μήνες μετά την αποχώρησή του, για λόγους υγείας. Ντυμένος με αθλητική φόρμα στα χρώματα της κουβανικής σημαίας -μπλε, κόκκινο και άσπρο-, ο Κάστρο εμφανίστηκε ήρεμος και υγιής, αν και αδυνατισμένος στη διάρκειας 52 λεπτών συνέντευξη που μετέδωσε σε μαγνητοσκόπηση η κουβανική τηλεόραση. Μιλώντας πιο αργά και με φωνή πιο βραχνή απ’ ό,τι συνήθως, ο «Κομαντάντε» είπε ότι αισθάνεται πολύ καλύτερα, τρέφεται καλύτερα και ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών για την ταχεία ανάρρωσή του. «Η υγεία των ανθρώπων αντιμετωπίζει πάντοτε απειλές και κινδύνους», τόνισε, «όμως έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω». Στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης, πάντως, ο Κουβανός ηγέτης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον κομμουνιστή ηγέτη του Βιετνάμ, Νονγκ Ντουκ Μανχ. Εδωσε στατιστικά στοιχεία για το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και τους ενεργειακούς πόρους του Βιετνάμ και αναπόλησε με χαρά την επίσκεψή του στη χώρα αυτή το 1973, μεσούντος του πολέμου του Βιετνάμ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέντευξή του στον Κουβανό δημοσιογράφο Ράντι Αλόνσο, στο πλαίσιο της εκπομπής, «Στρογγυλό Τραπέζι», ο Κάστρο αναφέρθηκε και σε ζητήματα ενέργειας, τα οποία τον απασχολούν έντονα, αλλά και για τη συνήθεια που απέκτησε πρόσφατα να γράφει άρθρα, τα οποία, όπως και οι συνεντεύξεις, είναι «ένας τρόπος έκφρασης». Ο Κάστρο επεσήμανε επίσης ότι η υγεία του δεν αποτελεί κρατικό μυστικό της Κούβας, όπως είχε υποστηρίξει πέρυσι το καλοκαίρι.

Από την 31η Ιουλίου 2006 οπότε και εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως, οι φήμες για την υγεία του Φιντέλ Κάστρο οργιάζουν, δεδομένου ότι ο επί 48 χρόνια «Lider maximo» παρέδωσε τότε, και για πρώτη φορά, την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, υπουργό Αμυνας της Κούβας.

Αμερικανοί γιατροί που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Κάστρο από το Μαϊάμι υποστηρίζουν ότι ο Κουβανός ηγέτης έχει αναρρώσει από τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο έντερο, στην οποία είχε υποβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Απέδωσαν, δε, τη βραχνάδα στη φωνή του στο ότι ο Κάστρο πέρασε μεγάλο διάστημα χρησιμοποιώντας αναπνευστικό σωλήνα προκειμένου να αναπνέει καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή