Ζωή υπάρχει και αλλού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίοι Βρετανοί αστρονόμοι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την ύπαρξη νοημόνων όντων, που κατοικούν σε απομακρυσμένους από τη Γη πλανήτες. Την άποψη αυτή εξέθεσαν σε προχθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Επιστημών, Μάλκολμ Ουίκς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη πρωτόγονης εξωγήινης ζωής -όπως μικρόβια ή χλωρίδα- θα έχουν συλλεχθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, ενώ πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα προκύψουν από μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Οι ειδικοί, πανεπιστημιακοί και στελέχη ερευνητικών κέντρων, τόνισαν ότι οι πρόσφατες ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, που επιτρέπουν στους αστρονόμους να παρατηρούν παραπλήσιους με τη Γη πλανήτες, ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες εντοπισμού εξωγήινης ζωής. Η ανάλυση του φωτός που αντανακλάται από τους πλανήτες αυτούς, επιτρέπει τον εντοπισμό όσων διαθέτουν χλωρίδα ή κατάλληλη για τον άνθρωπο ατμόσφαιρα.

«Πριν από είκοσι χρόνια, μπορούσαμε να μελετήσουμε μόνο ένα ηλιακό σύστημα, το δικό μας. Σήμερα, όμως, μπορούμε να μελετήσουμε πολλές δεκάδες πλανήτες, εκτός του ηλιακού μας συστήματος». λέει ο καθηγητής Κιθ Μέισον του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τα προηγμένα τηλεσκόπια έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής πάνω από 200 πλανήτες, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα.

Ανακάλυψαν «δεύτερη Γη»

Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν θερμό, βραχώδη πλανήτη, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «δεύτερη Γη» και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Γκλίσε 581, σε απόσταση 20 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ζυγού. Οι τηλεσκοπικές μετρήσεις που έγιναν στην επιφάνεια του πλανήτη έδειξαν ότι η θερμοκρασία της επιφάνειάς του επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση ζωής.

Το 2015, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) σκοπεύει να εκτοξεύσει διαστημόπλοιο, στο πλαίσιο της αποστολής «Δαρβίνος». Το διαστημόπλοιο θα απελευθερώσει σμήνος δορυφορικών διαστημικών τηλεσκοπίων, που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη ερευνώντας στον ουρανό για σημάδια εξωγήινης ζωής. Τα τηλεσκόπια θα παρατηρούν περίπου 500 άστρα, πραγματοποιώντας φασματογραφικές αναλύσεις των 50 «επικρατέστερων» πλανητών. «Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αν υπάρχει ζωή εκεί έξω, έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να το αποδείξουμε», λέει ο Γκλεν Ουάιτ, επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ ο Μάικλ Πέριμαν, αστροφυσικός της ESA, δηλώνει ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο νοήμον πλάσμα στο σύμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή