«Συντροφικά» βέλη στον Μπους

«Συντροφικά» βέλη στον Μπους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. «Αδελφικά» βέλη δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, καθώς μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική του σε μια εμφανή προσπάθεια να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση εν όψει των εκλογών του 2008. Οι χειρισμοί του στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η προσέγγισή του στη διπλωματία και η μεταναστευτική του πολιτική, τα θέματα που έχουν προκαλέσει τις εντονότερες αντιδράσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο επίθεσης που εξαπέλυσαν δέκα Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι κατά του Αμερικανού προέδρου, ενώ αυτός κατευθυνόταν προς Γερμανία για τη σύνοδο της G8.

«Ησαν τόσο σκληροί μαζί του όσο και οι Δημοκρατικοί», σχολίασε χαρακτηριστικά η Λίντα Φάουλερ, καθηγήτρια και αναλύτρια πολιτικής, που απέδωσε τις επικρίσεις όχι μόνον στη θεαματική πτώση της δημοτικότητας του κ. Μπους, αλλά και στη συνειδητοποίηση των Ρεπουμπλικανών ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να μη γνωρίσουν ταπεινωτική ήττα σε 18 μήνες. Ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης επέκρινε δριμύτατα την πολιτική Μπους στο Ιράκ, τονίζοντας ότι «δεν είχαμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ούτε διαθέταμε κατάλληλο σχέδιο για τα όσα θα ακολουθούσαν την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν». Ο γερουσιαστής Τομ Τανρκέντο του Κολοράντο κατηγόρησε τον Μπους ότι «εμφανίσθηκε ως συντηρητικός και κυβέρνησε ως φιλελεύθερος» και απέδωσε σε αυτήν την απόκλιση «τον κλονισμό που έχει υποστεί η εμπιστοσύνη της βάσης των Ρεπουμπλικανών στο πρόσωπο του κ. Μπους».

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του κ. Μπους στη διπλωματία, ο πρώην κυβερνήτης του Βισκονζίν Τόμι Τόμσον δήλωσε καυστικά «δεν θα τον έστελνα ποτέ στα Ηνωμένα Εθνη να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ».

Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο όταν ετέθη το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι μαζί με τους Ρόμνεϊ και Τανκρέντο επιτέθηκαν στον γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν της Αριζόνα, επειδή προσυπέγραψε την απόφαση για την οικοδόμηση του επίμαχου τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Σύμφωνα δε με τον πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Τζιμ Γκίλμορ, το κόμμα έχει εγκαταλείψει τις συντηρητικές του αρχές. Η συντονισμένη επίθεση προκάλεσε τα σχόλια πολιτικών αναλυτών που διέγνωσαν την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να διαφοροποιηθούν από το πρόεδρο έστω και παραβιάζοντας τον ιερό κανόνα των Ρεπουμπλικανών «ου κατηγορήσεις άλλον Ρεπουμπλικανό», όπως τον είχε διατυπώσει ο άλλοτε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή