Πεκίνο: εκτοπισμοί εν όψει Ολυμπιακών

Πεκίνο: εκτοπισμοί εν όψει Ολυμπιακών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου για τα Δικαιώματα Εστίασης και τους Εκτοπισμούς (COHRE), οι αρχές της Κίνας προχωρούν σε εκκαθαρίσεις κατοικημένων περιοχών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Η έκθεση αναφέρει ότι 1.250.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξ αιτίας της «αναδιάρθρωσης λόγω Ολυμπιακών Αγώνων» ενώ αναμένονται άλλοι 250.000 εκτοπισμοί. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αβάσιμα» τα στατιστικά στοιχεία και επιμένει ότι μετακινήθηκαν μόνο 6.000 νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες των οποίων αποζημιώθηκαν και εγκαταστάθηκαν αλλού.

Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση της COHRE, οι στατιστικές δεν περιλαμβάνουν μετανάστες από αγροτικές περιοχές που έχουν εγκατασταθεί στις υπερβολικά πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου του Πεκίνου. «Στο Πεκίνο και γενικότερα στην Κίνα, η διαδικασία των κατεδαφίσεων και εκτοπισμών χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία. Συχνά, οι ενδιαφερόμενοι δεν ενημερώνονται επαρκώς και δεν λαμβάνουν την υπεσχημένη αποζημίωση» αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως «λόγω της ανεπάρκειας ή και πλήρους απουσίας αποζημίωσης οι εκτοπισθέντες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, ενώ οι εκτοπισμοί γίνονται συχνά με βίαιο τρόπο».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα παρακολουθήσει συνάντηση της COHRE σύντομα, για να ενημερωθεί καλύτερα περί των επιπτώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δεν θέλουμε να αντιδράσουμε τώρα, αλλά να εξακριβώσουμε τις λεπτομέρειες περί του πώς συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία» τόνισε σχετικά η εκπρόσωπος της ΔΟΕ. Από πλευράς της COHRE, ο διευθύνων σύμβουλος Ζαν ντι Πλεσί εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση της ΔΟΕ και αναγνώρισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση πολλών σπιτιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή