ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Εντοπίσθηκαν 10 γονίδια για επτά ασθένειες

ΠΑΡΙΣΙ. Τουλάχιστον 10 νέα γονίδια που σχετίζονται με επτά σοβαρές ασθένειες εντόπισε η μεγαλύτερη γονιδιακή έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής. Η έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια και κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια συνέκρινε το DNA 15.000 Βρετανων για τον εντοπισμό γονιδίων που σχετίζονται με τον διαβήτη, την υπέρταση, την στεφανιαία νόσο, τη διπολική διαταραχή και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επικεφαλής των ερευνητών ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πίτερ Ντόνελι.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Η Ντελ Πόντε στον τάφο Ντζίντζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, επισκέφθηκε χθες τον τάφο του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Ντζίντζιτς, του ανθρώπου που είχε στείλει στη Χάγη τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η Ελβετίδα εισαγγελέας συνοδευόταν από τους προσωπικούς της φρουρούς και η επίσκεψή της στο νεκροταφείο του Βελιγραδίου κράτησε περίπου 10 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων άναψε κεριά και άφησε λουλούδια στον τάφο του πρώην πρωθυπουργού. Σκοπός της επίσκεψής της, που αναμένεται να είναι η τελευταία στη Σερβία πριν την παραίτησή της τον Σεπτέμβριο, είναι η άσκηση πιέσεων για την παράδοση περισσότερων καταζητούμενων από το Διεθνές Δικαστήριο.

ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Νέες απειλές από Φατάχ Αλ Ισλάμ

ΝΑΧΡ ΑΛ ΜΠΑΡΕΝΤ. Η ακραία ισλαμική οργάνωση Φατάχ Αλ Ισλάμ απείλησε χθες με κλιμάκωση των επιθέσεών της σε περίπτωση που εξακολουθήσει να δέχεται πλήγματα από τα άρματα μάχης και τα ελικόπτερα του λιβανικού στρατού σε θέσεις της μέσα στο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο. Οι απειλές εξακοντίστηκαν χθες 19η ημέρα από την αρχή των βομβαρδισμών του στρατοπέδου και την ανταλλαγή πυρών που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή 108 ανθρώπων. Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση των προσφύγων στο Ναχρ αλ Μπαρέντ, καθώς έχει διακοπεί η τροφοδότησή του εξαιτίας των εχθροπραξιών και έχουν μείνει χωρίς προμήθειες οι 3.000 άνθρωποι που παραμένουν σ’ αυτό.

ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο εγγονός Μπεγκίν κατά του τείχους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αίσθηση έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η είδηση της συμμετοχής του Αβιναντάβ Μπεγκίν -εγγονού του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μεναχέμεν- στις διαδηλώσεις κατά του «τείχους ασφαλείας». Η εφημερίδα «Μααρίβ» δημοσίευσε χθες φωτογραφία του νεαρού Μπεγκίν να απωθεί μαζί μ’ έναν Παλαιστίνιο διαδηλωτή Ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια πρόσφατης διαδήλωσης στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Θυμίζεται ότι ο Μεναχέμεν Μπεγκίν, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του εποικισμού της Δυτικής Οχθης, έγινε το 1977 ο πρώτος δεξιός πρωθυπουργός της χώρας. Παράλληλα, ωστόσο, ήταν ο ηγέτης που υπέγραψε δύο χρόνια αργότερα την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο.

ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στο ναδίρ η δημοτικότητα Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο ναδίρ της δημοτικότητάς του βρίσκεται -και πάλι- ο πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας AP-Ipsos, που διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με τους προεδρικούς χειρισμούς στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, του αντιτρομοκρατικού πολέμου, αλλά και στην αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας. Ποσοστό μόλις 32% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο με την πολιτική Μπους. Ανάλογο ποσοστό είχε σημειώσει ο πρόεδρος και σε δημοσκόπηση του περασμένου Ιανουαρίου. Στο ζήτημα του Ιράκ, το ποσοστό αποδοχής των προεδρικών χειρισμών δεν ξεπερνά το 28%,

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Βλάστηση κοντά στο Τσερνόμπιλ

ΠΑΡΙΣΕΦ, Ουκρανία. Δύο περίπου δεκαετίες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο γειτονικό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και τη διάδοση του ραδιενεργού νέφους, η περιοχή έχει μετατραπεί σε καταφύγιο άγριων ζώων, όπως ο λίγκας. Η άγρια βλάστηση έχει καταπιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροτόσπιτα και οικίες. Η επιστροφή της άγριας φύσης σε μια περιοχή όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας εξακολουθούν να είναι από 10 έως 100 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά, αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κουσνερ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Στο Σουδάν για το Νταρφούρ

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ αναχωρεί για το Σουδάν, όπου θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με αξιωματούχους του Χαρτούμ, στο πλαίσιο περιοδείας του σε τρεις αφρικανικές χώρες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του με το Χαρτούμ θα βρεθεί το Νταρφούρ και το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημά του. Ο Κουσνέρ θα μεταβεί στο Μαλί, όπου θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου Αμαντου Τουμάν, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρις Ντέμπι Ιτνο, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει στρατεύματα εκεί.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Σύγκρουση φοιτητών -αστυνομικών

ΠΕΚΙΝΟ. Εκατοντάδες Κινέζοι φοιτητές συγκρούστηκαν την Τετάρτη με την αστυνομία στην πόλη Ζενγκζού, με αφορμή τον ξυλοδαρμό συμφοιτήτριάς τους από τη δημοτική αστυνομία. Αρκετοί δημοτικοί αστυνομικοί έδειραν τη νεαρή φοιτήτρια που πουλούσε αντικείμενα στον δρόμο, χωρίς να διαθέτει τη σχετικά άδεια. Εξι δημοτικοί αστυνομικοί συνελήφθησαν, δύο απολύθηκαν και τέσσερις επιπλήχθηκαν, ενώ η κοπέλα έχασε τα μπροστινά της δόντια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή