Τεράστια σύγχυση στη Μέση Ανατολή

Τεράστια σύγχυση στη Μέση Ανατολή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό, πού ούτε οι βιβλικές ούτε οι αναφορές στον Σαίξπηρ επαρκούν για περιγραφή της.

Η Γάζα μετατρέπεται σε Μογκαντίσου. Η Χαμάς βομβαρδίζει το Ισραήλ. Το Ισραήλ ανταποδίδει. Το Ιράκ είναι ένα δοχείο που κοχλάζει. Το Ιράν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά. Στον Λίβανο καλλιεργείται ο διχασμός. Η Συρία υποβάλλεται σε έλεγχο για τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου. Το μπέρδεμα είναι τεράστιο, κανείς δεν ξέρει από πού ν’ αρχίσει.

Οι αξιωματούχοι στο Ισραήλ μελετούν όλες τις εναλλακτικές λύσεις, γιατί κανείς δεν είναι πλέον βέβαιος για το ποια είναι η σωστότερη λύση: από την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας για διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και την έναρξη συνομιλιών με τη Συρία, έως την ανακατάληψη της Γάζας και την αναζήτηση ενός «εγγυητή» για τη Δυτική Οχθη. Η λύση της Αριστεράς (παραχώρηση γης για την εξασφάλιση της ειρήνης) στιγματίστηκε με την κατάρρευση των συνομιλιών του Οσλο. Η λύση της Δεξιάς (η μόνιμη ισραηλινή κατοχή όλων των «Εδαφών του Ισραήλ») απαξιώθηκε από τη δημογραφική ανάπτυξη της Παλαιστίνης και δύο εξεγέρσεις. Η τρίτη λύση, η μονομερής αποχώρηση από τον Λίβανο και τη Γάζα, απαξιώθηκε από την επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες από τη Γάζα. «Το Ισραήλ δεν είχε ποτέ βρεθεί σε τέτοια θέση. Δεν ξέρει πού να πάει και τι να κάνει, οπότε αναζητεί μια τέταρτη λύση», δήλωσε ο καθηγητής Φιλοσοφίας του εβραϊκού πανεπιστημίου.

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τη τέταρτη λύση. Εύκολα όμως μπορεί να εντοπίσει τα νέα δεδομένα. Κατ’ αρχάς η Φατάχ βρίσκεται σε σύγχυση. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, δεν πρόκειται όμως να ελέγξει ποτέ απόλυτα την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Φατάχ θα αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία με τη Χαμάς, η οποία έχει ήδη εκδιώξει εν πολλοίς την Φατάχ από τη Γάζα. Αργά ή γρήγορα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα πρέπει να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στους Παλαιστινίους προκειμένου να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Το πραγματικό δίλημμα του Ισραήλ

Το πραγματικό δίλημμα του Ισραήλ είναι να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με μια Παλαιστινιακή Αρχή διοικούμενη από τη Χαμάς ή να παρακολουθήσει εκ του μακρόθεν την κατάρρευσή της, όντας αναγκασμένη να περισυλλέξει στη συνέχεια τα κομμάτια (θυμηθείτε το Ιράκ και τη Σομαλία). Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων εξακολουθούν να μην ψέγουν τη Χαμάς. Κατακρίνουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παρακράτηση κεφαλαίων από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς. Ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό της επιρροής της Χαμάς είναι να εξαναγκαστεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή