Κοσσυφοπέδιο, αντιπυραυλικά δίχασαν τους «8»

Κοσσυφοπέδιο, αντιπυραυλικά δίχασαν τους «8»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ. Οι διαφωνίες στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ο προβληματισμός για την αντιπυραυλική άμυνα σημάδεψαν την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων των Οκτώ, χθες, στο Χάιλιγκενταμ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ αμερικανική πηγή στην Πρίστινα διεμήνυσε ότι είναι εσφαλμένες οι πληροφορίες που έφεραν τις ΗΠΑ να αποδέχονται τελικά εξάμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της επαρχίας. Πράγματι, όπως δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, η πρότασή του για εξάμηνη παράταση των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν καρποφόρησε. Με οργή αντέδρασε η αλβανική πλευρά, προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα ότι εάν δεν υιοθετήσει σύντομα μια απόφαση για την ανεξαρτησία, θα προχωρήσει μονομερώς προς το δρόμο αυτό. Υπέρ της παράτασης τάσσεται όπως είναι γνωστό η Ρωσία, απορρίπτοντας εσπευσμένη έγκριση του σχεδίου Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία αν και σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί «ο κ. Πούτιν θα πρέπει καταρχήν να αναγνωρίσει ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι αναπόφευκτη προοπτική»…

Την ίδια ώρα, ομιχλώδες είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, μετά την απροσδόκητη πρόταση του προέδρου Πούτιν για την ανάπτυξη κοινής αμερικανο-ρωσικής βάσης ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ εξέφρασε αμφιβολίες για την προοπτική εφαρμογής μιας τέτοιας πρότασης, καθώς η εν λόγω βάση θα είναι -όπως είπε- «πολύ κοντά στα κράτη-ταραξίες». Ο ίδιος πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προώθησης του σχεδίου, σημειώνοντας ότι «είναι νωρίς ακόμη» για να κριθεί η ρωσική πρόταση και επίσης ότι «είναι πάντα χρήσιμο δύο πρόεδροι να συνομιλούν μεταξύ τους για τέτοια θέματα».

Πρόθυμο το Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν, στο μεταξύ, χαιρέτισε την πρόταση Πούτιν, δηλώνοντας έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις. Οπως υπογράμμισε ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Ελμαρ Μαμεντιάροφ μια αμερικανο-ρωσική βάση αντιπυραυλικής άμυνας στο αζερικό έδαφος «θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή». Τέλος, εκτός από τις ανούσιες -όπως καταγγέλλονται- αποφάσεις τους για το κλίμα, οι ηγέτες των Οκτώ συμφώνησαν να παράσχουν επιπλέον βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του έιτζ στην Αφρική.

Ιωση «χτύπησε» τον Αμερικανό πρόεδρο

ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ. Εντονη στομαχική ενόχληση ένιωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη σύνοδο κορυφής του G8 στη Γερμανία με αποτέλεσμα να μην παραστεί για προληπτικούς λόγους στην πρωινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου Νταν Μπάρτλετ ο πρόεδρος Μπους σηκώθηκε την Παρασκευή το πρωί, ντύθηκε και «αισθάνθηκε μεγάλη αδυναμία». Σύντομα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ίωση.

Παρά την αδιαθεσία του ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε για μια ώρα στο δωμάτιό του, με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση Μπους-Σαρκοζί μετά την εκλογή του τελευταίου πριν από ένα περίπου μήνα. Οι δύο άντρες συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Ιράν, Συρία, Λίβανο, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Νταρφούρ, και θέματα σχετικά με το εμπόριο και το αμυντικό πυραυλικό σύστημα, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή