Μυστικές επιστολές Ολμερτ σε Ασαντ

Μυστικές επιστολές Ολμερτ σε Ασαντ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεών του με τη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Γιεντιότ Αχρονότ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, σε μυστικές επιστολές του προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ, τονίζει ότι το Ισραήλ προτίθεται να αποσυρθεί από τα Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντάλλαγμα να διακόψει η Δαμασκός τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και Παλαιστίνιους μαχητές.

Επικαλούμενο διπλωμάτη ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, η Γεντιότ Αχρονότ έγραψε ότι το Ισραήλ διαμήνυσε στον Σύρο πρόεδρο Ασαντ ότι είναι έτοιμο να καταβάλλει το τίμημά του στην ειρηνευτική διαδικασία ακόμη και αν αυτό σημαίνει να επιστρέψει τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι ημερών, τον Ιούνιο του 1967. Ο Ολμέρτ επικοινώνησε με τον Ασαντ, με τη βοήθεια Γερμανών και Τούρκων ηγετών, αλλά προς το παρόν δεν έλαβε απάντηση από τη Συρία.

«Πράσινο φως»

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Εχούντ Ολμερτ έλαβε το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον, για να προχωρήσει στην επανέναρξη διαλόγου με τη Συρία, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Αμερικανών να απομακρύνουν τη Συρία από το Ιράν.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της εφημερίδας, παρότι πηγές του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι το Ισραήλ πράγματι προτίθεται να επιστρέψει τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μααρίβ» κατέγραψε ότι το 50% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ της επιστροφής τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία και μόνον ένας στους 10 Ισραηλινούς συναινεί στη συνολική αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή. Στην αρχή της εβδομάδας ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ εξέφρασε ενδιαφέρον για την επανέναρξη διαλόγου με το Ισραήλ όμως υπαινίχθηκε ότι η Συρία μπορεί να καταφύγει σε άλλα μέσα αν αποτύχει η διπλωματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή