Πόσο μόλυνε το περιβάλλον και η ίδια η σύνοδος

Πόσο μόλυνε το περιβάλλον και η ίδια η σύνοδος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος των G8 για το περιβάλλον… επιβάρυνε τον πλανήτη. Οχι μόνο μέσω της αδυναμίας της να καταλήξει σε δυναμικούς στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και από πρακτικής άποψης, μέσω της μετακίνησης και διαμονής περίπου 50.000 ατόμων σε ένα μικρό παραθεριστικό θέρετρο της Γερμανίας.

Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel δίνει εντυπωσιακά στοιχεία για τον τρόπο που ένα σημαντικό γεγονός μπορεί να επιβαρύνει περιβαλλοντικά τον πλανήτη, ως προς την εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα (που αναπτύχθηκαν στο Oko Institut της Γερμανίας) η έρευνα υπολόγισε σε τι εκπομπές CO2 «μεταφράζονται» οι δραστηριότητες της συνόδου των G8 που ολοκληρώθηκε χθες στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποίησε ειδικευμένη εταιρεία, κάθε δραστηριότητα και υπηρεσία έχει συγκεκριμένες εκπομπές αερίων ρύπων.

Μιλούν οι αριθμοί

Οπως υπολογίζεται, για τη σύνοδο των G8 μετακινήθηκαν, εκτός από τους αρχηγούς κρατών, 800 άτομα των επίσημων αποστολών τους, 5.000 δημοσιογράφοι, 100 μεταφραστές, 500 φωτογράφοι, 600 άτομα προσωπικό τύπου και πρωτοκόλλου, 30.000 εργαζόμενοι στην ασφάλεια της συνόδου και 10.000 διαδηλωτές.

Οπως υπολογίζεται, για τη μετακίνησή τους οι εκπομπές CO2 έφθασαν τους 17.000 τόνους και για τη διαμονή τους 4.600 τόνους CO2. Η λειτουργία του χώρου της συνάντησης είχε αποτέλεσμα την εκπομπή 189 τόνων CO2, ενώ σημαντικότερες ήταν οι επιπτώσεις από τα σχετιζόμενα με την ασφάλεια της συνόδου: για παράδειγμα, η παραγωγή και λειτουργία του φράκτη ασφαλείας για 3 ημέρες συνεπάγεται την εκπομπή 7.100 τόνων CO2, η θαλάσσια ασφάλεια 2.600 τόνων CΟ2.

Οι δραστηριότητες που σχετίστηκαν με την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέπεμψαν 780 τόνους CO2, ενώ η ασφάλεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν 193 τόνους CΟ2.

Συνολικά, η τριήμερη σύνοδος επιβάρυνε με 33.865 τόνους CO2 την ατμόσφαιρα. Καθόλου άσχημα για μια… περιβαλλοντική διάσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή