«Οχι» της Γερουσίας σε σ.ν. του Μπους για τους μετανάστες

«Οχι» της Γερουσίας σε σ.ν. του Μπους για τους μετανάστες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αμφισβήτηση τέθηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, την οποία προωθεί ο πρόεδρος Μπους, ύστερα από την αρνητική ψήφο της Γερουσίας τη νύχτα της Πέμπτης. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου πέτυχαν να συγκεντρώσουν μόλις 45 ψήφους, 15 λιγότερες από όσες απαιτούνταν, ώστε να διακοπεί η συζήτηση και το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία. Πενήντα γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της συζήτησης, «θάβοντας» ουσιαστικά το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν το κρίσιμο νομοσχέδιο, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διαμαρτύρονται λέγοντας ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να μελετήσουν τα πολλά άρθρα του. «Τελειώσαμε, για την ώρα» δήλωσε λακωνικά ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νεβάδας, Χάρι Ριντ. Ο κ. Ριντ άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο επανόδου στο ζήτημα της μετανάστευσης μέσα στο έτος, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί με τον πρόεδρο Μπους για την ψήφιση του σημαντικού νομοθετήματος. Το νομοσχέδιο επρόκειτο να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων και θα επέβαλλε νέους κανόνες, που θα εμπόδιζαν την πρόσληψη λαθρομεταναστών, ενώ 12 εκατομμύρια λαθρομετανάστες στις ΗΠΑ θα εξασφάλιζαν προοπτική νομιμοποίησης.

Η ψηφοφορία αποτελεί σημαντική πολιτική ήττα για τον πρόεδρο Μπους, καθώς οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί υπήρξαν οι πιο λυσσαλέοι πολέμιοι του νομοσχεδίου. «Η ψηφοφορία απετέλεσε μεγάλη απογοήτευση, αλλά δεν σκοπεύουμε να καταθέσουμε τα όπλα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνουμε άπραγοι», δήλωσε χθες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τεντ Κένεντι.

Οι συντηρητικοί γερουσιαστές, που αντιστάθηκαν πρώτοι στο νομοσχέδιο, εκτιμούν ότι αυτό επιβραβεύει όσους παραβίασαν την κείμενη νομοθεσία των ΗΠΑ και βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Αν και από νωρίς οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει ορισμένες σημαντικές υποχωρήσεις από τους συντάκτες του νομοθετήματος, η εκλογική τους βάση απαίτησε από αυτούς να τηρήσουν σκληρή στάση. Διαφωνίες με άρθρα του νομοσχεδίου είχαν εκφράσει και πολλοί Δημοκρατικοί, όπως ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εκδικητικό και ανεφάρμοστο», επισημαίνοντας ότι ο νόμος δεν εξασφαλίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των λαθρομεταναστών θα μετακυλίονται στους φακέλους τους αφού νομιμοποιηθούν. Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, Leadership Conference on Civil Rights, δημοσίευσε χθες ανακοίνωση που αναφέρει ότι «μικρή μερίδα αντιπάλων της μετανάστευσης στη Γερουσία δεν μπορεί να εκβιάζει τη νομοθετική εξουσία με δικανικά τερτίπια».

Εκτός από τους περιορισμούς που θέτει στο πρόγραμμα επισκεπτών-εργατών, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τροποποιήσουν άρθρο, που επιτρέπει την πρόσβαση αστυνομικών υπηρεσιών και ομοσπονδιακών οργάνων σε προσωπικά δεδομένα αιτούντων για νομιμοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή