Αρχισαν εξώσεις στο Λονδίνο λόγω Ολυμπιακών Αγώνων

Αρχισαν εξώσεις στο Λονδίνο λόγω Ολυμπιακών Αγώνων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως χαμηλού εισοδήματος, ίσως και πολύ περισσότερα, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπως αναφέρει έκθεση του Κέντρου για τα Οικιστικά Δικαιώματα και τις Εξώσεις που εδρεύει στη Γενεύη.

Η πρακτική αυτή έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα σε μεγάλες διοργανώσεις, από τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, όπου εκδιώχθηκαν 720.000 άνθρωποι, έως τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, όπου εκδιώχθηκαν 30.000 άνθρωποι. Πρωταθλήτρια στις εξώσεις είναι η Κίνα, όπου έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο εξώσεις εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

«Κανένας δεν θα πρέπει να μένει άστεγος εξαιτίας μιας αθλητικής διοργάνωσης. Κανένας δεν θα πρέπει να μένει άστεγος εξαιτίας μιας πολιτιστικής εκδήλωσης», αναφέρει στον πρόλογό της η 279σέλιδη έκθεση. Η έκθεση επισημαίνει ότι σπανιότατα στις μεγάλες διοργανώσεις λαμβάνεται μέριμνα ουσιαστικής αποκατάστασης όσων υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο υποβαθμισμένο ανατολικό Λονδίνο, όπου θα γίνουν οι Ολυμπιακοί του 2012, έχει ήδη κατεδαφιστεί μια φοιτητική εστία, χωρίς να προσφερθούν ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις στους φοιτητές. Ως τον Ιούλιο θα έχει κατεδαφιστεί ένα συγκρότημα οικονομικών κατοικιών, που είχε χτιστεί κατόπιν σχεδίου τη δεκαετία του ’70 για να στεγάζει μοναχικούς ενήλικες κατά τρόπο ώστε να είναι ανεξάρτητοι αλλά και να ευνοείται η μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Παράλληλα, δύο καταυλισμοί τσιγγάνων απομακρύνονται για να χτιστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Ισως το δυσκολότερο για τους κατοίκους του ανατολικού Λονδίνου θα είναι η μεγάλη άνοδος στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων που συνοδεύεται από την ολυμπιακή ανάπλαση. Οι επιδράσεις των ολυμπιακών αναπλάσεων προστίθενται στην ήδη υπάρχουσα οικιστική κρίση του Λονδίνου, λόγω των υψηλών ενοικίων και της όλο και μικρότερης διαθεσιμότητας εργατικών κατοικιών και γενικότερα οικονομικών στεγαστικών λύσεων. «Η ΔΟΕ δεν διαθέτει μηχανισμούς που να αποτρέπουν ή να μετριάζουν τις αρνητικές συνέπειες των Αγώνων στον τομέα της στέγασης ή που να χρησιμοποιούν τους Αγώνες για να προωθήσουν θετικά οικιστικά αποτελέσματα» αναφέρει η έκθεση. «Αυτό χρειάζεται να αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή