Προς την τελική αναμέτρηση Χαμάς – Φατάχ;

Προς την τελική αναμέτρηση Χαμάς – Φατάχ;

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Το εφιαλτικό σενάριο της εμφύλιας σύρραξης στα παλαιστινιακά εδάφη μετουσιώνεται σε πραγματικότητα, καθώς η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και η φίλα προσκείμενες στη Φατάχ δυνάμεις ασφαλείας έδιναν χθες αιματηρές μάχες για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας κυβερνητικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγες ώρες μετά την επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγια, η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης πραγματοποίησε έφοδο στο αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας της Φατάχ στον προσφυγικό καταυλισμόΤζαμπαλίγια, όπου σύμφωνα με ξένους παρατηρητές διεξάγονταν σφοδρότατες μάχες.

Τουλάχισταν 21 άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το περασμένο Σάββατο ανέρχεται σε 51. Ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος από πλευράς της Χαμάς ενώ ο κ. Χανίγια υποστήριξε ότι η Φατάχ συνεργάζεται με τους εχθρούς του έθνους, προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η ηγεσία της Φατάχ είχε διαρκείς συσκέψεις για να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ενώ στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης καλούσαν τον Αμπάς να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Τον φόβο για ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο, αν δεν σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, εξέφρασε η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Χθες το μεσημέρι, μονάδες της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας της Φατάχ και ξένοι παρατηρητές επιβεβαίωναν ότι η ισλαμική οργάνωση κατέλαβε τα αρχηγεία της παράταξης του κ. Αμπάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Χαν Γιουνίς. Ο διοικητής της Φατάχ στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, συνταγματάρχης Νασέρ Χαλντί, παραδέχτηκε ότι οι άνδρες της Χαμάς καταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας κτίρια δίχως να συναντούν σθεναρή αντίσταση. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες διαταγές καταδεικνύει την αδυναμία της πολιτικής μας ηγεσίας», δήλωσε. Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Αμπάς διέταξε τις δυνάμεις της Φατάχ να αντεπιτεθούν προκειμένου να αποτρέψουν το «πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισε. Αξιωματούχοι της Φατάχ, μάλιστα, υποστήριζαν ότι η προεδρική φρουρά κατέλαβε τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού της Χαμάς στη Γάζα και στη Ραμάλα. Τα περί κατάληψης του τηλεοπτικού σταθμού στη Γάζα, πάντως, διαψεύστηκαν από στελέχη της Χαμάς, τα οποία τόνιζαν ότι η επίθεση των «προδοτών» αποκρούστηκε.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, επίσης, ένοπλοι εκτέλεσαν τον σύμβουλο τού επικεφαλής της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Νταχλάν και εκ των ανωτάτων στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής, Τζαμάλ Αμπού Αλ Τζεντιγιάν. Στόχος των ενόπλων έγινε και το γραφείο του Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο δέχτηκε επίθεση με όλμους. Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη άγνωστοι απήγαγαν τον υφυπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης Χανίγια, Σαΐντι Ταμίνι στη Ραμάλα. Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στη Λωρίδα της Γάζας οι ένοπλοι και των δύο παρατάξεων άλλοτε εκτελούν εν ψυχρώ όσους παραδίνονται και άλλοτε τους πετούν από τις ταράτσες πολυκατοικιών.

Σκοτώνουν την ελπίδα

Αργά χθες το απόγευμα, πάντως, οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές υποστήριζαν ότι ούτε η Χαμάς, ούτε η Φατάχ δείχνουν διάθεση να διαπραγματευτούν. «Σκοτώνουν τις ελπίδες και το μέλλον του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού διαμεσολαβητικού επιτελείου, αντισυνταγματάρχης Μπουρχάν Χαμάντ. «Καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να πετύχει αποφασιστική νίκη. Η λογική καθιστά επιβεβλημένη τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ και παρά την έκκληση του προέδρου Αμπάς για άμεση κατάπαυση του πυρός, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Φατάχ υποστήριζαν ότι η ηγεσία της Χαμάς είναι έρμαιο των γεωπολιτικών παιχνιδιών του Ιράν και της Συρίας. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δέσμευση του διοικητή των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά στη Λωρίδα της Γάζας ότι θα σκοτώσει κάθε μέλος της Χαμάς, στρατιωτικό, ή πολιτικό. Στο ίδιο ύφος, η Χαμάς κατηγόρησε τη Φατάχ ότι συνεργάζεται με Ισραήλ και ΗΠΑ με στόχο τη συντριβή της παλαιστινιακής αντίστασης.

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε χθες ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα εξελιχθεί σε «αποτυχημένο κράτος» αν δεν τερματιστεί ο διεθνής αποκλεισμός της αφού το ποσοστό των Παλαιστινίων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε κατά 30% τον τελευταίο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή