Συμβιβασμός για Ευρωσύνταγμα

Συμβιβασμός για Ευρωσύνταγμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκκληση προς τη Βρετανία και την Πολωνία να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να προχωρήσουν σε συμβιβασμό για τη νέα συνταγματική συνθήκη της Ε.Ε. με στόχο τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, απηύθυνε με χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα International Herald Tribune ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αρνητικές επιπτώσεις

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν αποτύχουν οι προσπάθειες για αντικατάσταση του Ευρωσυντάγματος, που απέρριψαν το 2005 Γάλλοι και Ολλανδοί, οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την οικονομική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών.

Οι αυστηρές επισημάνσεις του Μπαρόζο συνέπεσαν με τις απειλές του Πολωνού πρωθυπουργού, Γιαροσλαβ Κατσίνσκι, για υπονόμευση των προωθούμενων αλλαγών στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν αλλάξει το προτεινόμενο σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο θεωρεί άδικο για τη χώρα του.

«Εν τέλει χρειαζόμαστε μια πολιτική ηγεσία και πιστεύω ότι το μήνυμά μου είναι μία έκκληση προς τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη λεωφόρος».

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη συνέντευξη του Κατσίνσκι στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην οποία επικαλέστηκε το δικαίωμα άσκησης του βέτο. «Εχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε το βέτο και θα το κάνουμε, αν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας ή της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η σύνοδος στις 21 και 22 Ιουνίου αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς η Βρετανία ανησυχεί ότι θα απολέσει το δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής, ενώ η Πολωνία και η Τσεχία ασκούν πιέσεις για αναθεώρηση των προτεινόμενων αλλαγών στο σύστημα ψηφοφορίας, επειδή πιστεύουν ότι ευνοεί τις μεγάλες χώρες.

Παρά το κλίμα που διαμορφώνεται, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της διαδρομής και μπορώ να διακρίνω φως στην άκρη του τούνελ», είπε ο Σταϊνμάγιερ.

Τόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Μπαρόζο διατύπωσαν την επιθυμία για ενίσχυση των προσπαθειών της Ε.Ε. στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και των κλιματολογικών αλλαγών στο πλαίσιο της νέας συνθήκης. Ο Σταϊνμάγιερ άφησε να διαφανεί η βούληση να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που θέλουν να αποκτήσουν τα εθνικά κοινοβούλια περισσότερες εξουσίες, ώστε να μπορούν να επιστρέφουν ευρωπαϊκά νομοσχέδια, τα οποία δεν σέβονται τα εθνικά τους συμφέροντα. Εξέφρασε, εξάλλου, την κατανόησή του για τις ανησυχίες κάποιων κρατών-μελών ότι η θέσπιση σημαίας, ύμνου και εθνικής γιορτής της Ε.Ε. συνεπάγεται την επισημοποίηση ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους.

Δεσμευτική η Χάρτα

Ωστόσο, απέρριψε τις βρετανικές προσπάθειες για απόρριψη της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που έχει ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, διευκρινίζοντας ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εκχωρηθούν μεγαλύτερες εξουσίες στις Βρυξέλλες πάνω στις χώρες-μέλη. «Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του δεσμευτικού χαρακτήρα της Χάρτας», εξήγησε ο Σταϊνμάγιερ. Ο Μπαρόζο έθιξε για πρώτη φορά δημοσίως την ιδέα της εξαίρεσης της Βρετανίας από στενότερη αστυνομική και δικαστική συνεργασία, λέγοντας στη συνέντευξή του στην ΙΗΤ πως κατά κανόνα «θεωρεί αρνητικές τις εξαιρέσεις, αλλά αν αυτή είναι η λύση, δεν θα αντιταχθώ σε αυτήν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή