ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΚΡΟΙ ΟΚΤΩ ΑΦΓΑΝΟΙ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑ ΠΥΡΑ

Φόβοι Μπλερ για την έκρηξη βίας στο Αφγανιστάν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν εξέφρασε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί στην ίδια ατραπό βίας, όπως και το Ιράκ. Ενώ ο κ. Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συμμετάσχει στις αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στις δύο χώρες, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του πρόσφατου κύματος βίας στο Αφγανιστάν. Από φίλια πυρά, όμως, σκοτώθηκαν χθες οκτώ Αφγανοί αστυνομικοί, τα ξημερώματα της Τρίτης. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι μονάδα της δέχθηκε τα πυρά αγνώστων, την ώρα που πραγματοποιούσε έφοδο σε οικία υπόπτου Ταλιμπάν στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στα ανατολικά της χώρας. Τα αμερικανικά στρατεύματα αντέδρασαν άμεσα και κάλεσαν μάλιστα αεροπορική κάλυψη. Μετά το πέρας της σύντομης μάχης, αποκαλύφθηκε ότι οι «επιτιθέμενοι»  ήταν Αφγανοί αστυνομικοί σε περιπολία.

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΜΕΤΕΒΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ

Λύση στον γρίφο του νερού στον Αρη

ΠΑΡΙΣΙ. Το μυστήριο της ύπαρξης νερού στον Αρη, υποστηρίζουν ότι έλυσαν -σε θεωρητικό επίπεδο- επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Νερό υπήρχε, λένε, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στις λεγόμενες «ακτές των ωκεανών» – οι υψομετρικές τους διαφορές οφείλονται σε πολύ ισχυρές ηφαιστιακές εκρήξεις που προκάλεσαν την ανακατανομή της μάζας της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη και είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της θέσης των πόλων. Η έκρηξη του ηφαιστείου «Θαρσής» που είναι δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της της Γης, πρέπει να προκάλεσε τη μεταβολή της τοπογραφίας της επιφάνειας του πλανήτη και να διαμόρφωσε την ακατάστατη «ακτή» του ωκεανού. Ομως πιθανότερο είναι το φαινόμενο να προκλήθηκε, εξαιτίας φαινομένων στην ηφαιστιακή περιοχή των Ηλυσίων ή της τεράστιας λεκάνης, Ουτοπίας.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»

Σφαίρες και εκρηκτικά στο Σαντζάκ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι αστυνομικές αρχές της Σερβίας ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν μεγάλη ποσότητα από κλεμμένες σφαίρες και υλικό για την κατασκευή βόμβας ύστερα από σειρά επιδρομών σε πυκνοκατοικημένη μουσουλμανική περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ντράγκαν Ζότσιτς, πρόκειται για την περιοχή Σαντζάκ που συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο. Σε ό,τι αφορά την ποσότητα των κλεμμένων όπλων ήταν περί τις 10.000 σφαίρες και 15 κιλά πλαστικών εκρηκτικών υλών. Σύμφωνα με τον κ. Ζότσιτς, η εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως τα εν λόγω κλεμμένα υλικά προορίζονταν για «τρομοκρατικές ενέργειες» από μουσουλμάνους εξτρεμιστές που στρέφονται κατά στόχων στην περιοχή. Τον Απρίλιο η αστυνομία συνέλαβε έξι μουσουλμάνους στην περιοχή, τους οποίους θεώρησε ακραίους ισλαμιστές και μέλη της σέχτας στην οποία ανήκει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα μέλη της Αλ Κάιντα.

ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΙΣΛΑΜ

Στήριξη ΟΗΕ στον Λίβανο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Λιβάνου να πατάξει τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταφύγει σε παλαιστινιακό στρατόπεδο. Οι εν λόγω συγκρούσεις ανάμεσα στον λιβανικό στρατό και τους αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Φατάχ αλ Ισλάμ έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 130 ανθρώπων από τις 20 Μαΐου που άρχισαν. Πρόκειται για τις πλέον βίαιες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975 – 90. Το Σ.Α. επανέλαβε, άλλωστε, τη «βαθιά του ανησυχία» για τις αυξανόμενες ενδείξεις περί λαθραίας διακίνησης όπλων μέσα από τα σύνορα με τη Συρία. Επιπλέον έδωσε στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουνίου για να επικυρώσει το ειδικό δικαστήριο που συνέστησε για να αναλάβει την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

ΜΕΤΑΞΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ» ΧΩΡΩΝ

Συνάντηση για τη συνθήκη CFΕ

ΒΙΕΝΝΗ. Συνάντηση είχαν χθες εκπρόσωποι κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στη Βιέννη, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης για τα Συμβατικά Οπλα (CFE). Η Μόσχα ζήτησε τη διενέργεια της έκτακτης συνόδου στις 23 Μαΐου, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, πάνω από την Ανατολική Ευρώπη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Νταν Φριντ, επεσήμανε ότι η πλευρά του θα εξετάσει τις ρωσικές ανησυχίες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επίκειται επιστροφή στις εποχές της εξοπλιστικής κούρσας. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωνε ότι η Μόσχα θεωρεί άδικους τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη στις μετακινήσεις στρατευμάτων. Η Συνθήκη, που υπογράφηκε το 1992, περιορίζει την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και στρατιωτών στα κράτη του ΝΑΤΟ και του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΟΥΣ

«Πήγε Αλβανία να τον προσέξουν»

ΑΒΑΝΑ. Ο Τζορτζ Μπους έχει τόσο χαμηλή δημοτικότητα παγκοσμίως που ένιωσε την ανάγκη να ταξιδέψει στην Αλβανία και τη Βουλγαρία για να τον προσέξουν! Αυτό δήλωσε, σχολιάζοντας τις επαφές του Αμερικανού προέδρου στα Βαλκάνια, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο τύραννος επισκέπτεται τα Τίρανα», έγραψε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μπους λαχταράει στοργή» και ότι «απήλαυσε πραγματικά την υποδοχή που του έγινε χωρίς να γίνει στόχος διαμαρτυριών»… Η αλβανική αστυνομία, στο μεταξύ, διέψευσε ως φάρσα την πληροφορία ότι εκλάπη το ρολόι του κ. Μπους στη διάρκεια χειραψίας του με Αλβανούς το Σαββατοκύριακο. Οι βουλγαρικές αρχές, τέλος, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στέλεχος ισλαμικής οργάνωσης, ο οποίος προσπάθησε να προσεγγίσει τον Αμερικανό πρόεδρο στη Βουλγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή