Αποχρωσεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτυπήματα, μαθήματα

Αφήστε τα παιδιά να παίζουν έξω στο ύπαιθρο. Να σκαρφαλώσουν στα δέντρα, να τρέξουν, να γλιστρήσουν, να μαλώσουν, κι ας τραυματιστούν, καλεί τους υπερπροστατευτικούς σημερινούς γονείς, η βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων της Βρετανίας. Ολ’ αυτά είναι «μαθήματα ζωής» για τα μικρά παιδιά, απαραίτητα για τη φυσική και πνευματική ανάπτυξή τους, επισημαίνεται σε έκθεση της Εταιρείας. Κι αυτό, μόλις μια εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων άλλης έρευνας, όπου το 43% των γονιών εκτιμά ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν έξω, χωρίς επίβλεψη, έως ότου συμπληρώσουν τα 14 χρόνια τους: από το φόβο μήπως χτυπήσουν, ή μήπως πέσουν θύματα παιδόφιλων ή απαγωγέων. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ειδικοί επιμένουν ότι οι γονείς πρέπει ν’ αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν έξω και να μη φοβούνται τυχόν τραυματισμούς τους. Αλλωστε δεν θα ζήσουν σε «γυάλα», κι αν δεν πάθουν, πώς θα μάθουν;

Ποια μονιμότητα;

Οι τεμπέληδες, οι επιρρεπείς στο πιοτό και τα χρέη δεν έχουν θέση στο δημόσιο, απεφάνθη το νοτιοκορεατικό υπ.ζ Εσωτερικών κι άρχισε την εκκαθάριση, αρχής γενομένης από τις υπηρεσίες του. Η πλειονότητα των υπαλλήλων ήταν «εντάξει». Αποδοτικοί στην εργασία τους, καλά στην υγεία τους και ισορροπημένοι στα οικονομικά τους. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και κάποιοι, οι οποίοι θα χρειαστεί να «το παλέψουν» κάπως περισσότερο, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν υστερούν έναντι των συναδέλφων τους. Αυτοί κατ’ αρχήν θα μετατεθούν, θα λάβουν συστάσεις, θα επανεκπαιδευτούν, θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις κι αν μετά απ’ όλ’ αυτά αποδειχθούν «υγιείς» θα παραμείνουν στη θέση τους· ειδάλλως θα απολυθούν. Υπό αίρεσιν, λοιπόν, η «σιδερένια» μονιμότητα στη μακρινή Νότιο Κορέα, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι έχουν βαλθεί να ταράξουν τη… μακαριότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Διακρίσεις

Βέλγος επιχειρηματίας απέρριψε αίτηση εργασίας Νιγηριανού υποψήφιου, με το επιχείρημα ότι ο σκύλος του είναι ρατσιστής (!) και δαγκώνει όποιον δεν είναι λευκός. Αλλά τα σκυλιά, όπως άλλωστε και τα παιδιά, δεν είναι ρατσιστές, μαθαίνουν να είναι, κι αυτό φαίνεται ότι είχε μάθει ο επιχειρηματίας τον τετράποδο… συνεργάτη του, ώστε να αποφεύγει ο ίδιος το χαρακτηρισμό. Οσο και αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας επιμένει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με άτομα άλλης φυλής, κι ότι ο σκύλος του είναι εκείνος, που προβαίνει σε… φυλετικές διακρίσεις, ουδείς εχέφρων άνθρωπος τον πιστεύει. Δεν τον πίστεψαν ούτε οι άνθρωποι του αρμόδιου γραφείου εργασίας, στο οποίο αναζήτησε εργασία ο άτυχος Νιγηριανός, κάτοικος Βελγίου επί 32 συναπτά έτη. Αλλά παρ’ όλ’ αυτά αποδέχθηκαν τη δικαιολογία του και προσανατόλισαν αλλού τον 53χρονο άνεργο, όπου ενδεχομένως κρατούν κάποια προσχήματα.

Κινέζικα επίθετα

Εκατό, όλα κι όλα επίθετα για 1,3 δισ. ανθρώπους, δεν μπορεί παρά να είναι πρόβλημα. Κι αυτό ακριβώς καλείται να επιλύσει η αστυνομία της Κίνας, με την απόφασή της να επιτρέψει την προσθήκη στο επίθετο του πατέρα και εκείνο της μητέρας, με την προϋπόθεση ότι θα έχει μέχρι έξι χαρακτήρες. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1,28 εκατομμύρια νέα επίθετα, οπότε θα διευκολυνθούν τα μάλα οι κάθε λογής γραφειοκρατικές υπηρεσίες. Διότι για φανταστείτε κάποια εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν το ίδιο όνομα, σ’ έναν και τον ίδιο δήμο, μια και την ίδια επαρχία ή κοινότητα κι όλοι αυτοί να περιμένουν να εξυπηρετηθούν με σωστό και γρήγορο ρυθμό. Εδώ μια απλή ανορθογραφία και δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις, άντε τώρα να πρέπει να βρεις άκρη με μερικά εκατομμύρια άλλους, που μοιράζονται το ονοματάκι σου.

Αυστραλός υδραυλικός

Στην Αυστραλία, οι γυναίκες φαίνεται ότι «έπιασαν» το νόημα: τι να τον κάνεις το γιατρό και το δικηγόρο, όταν υπάρχει ο υδραυλικός, ο ελαιοχρωματιστής, ο ξυλουργός. Αν πιστέψουμε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, τότε αυτοί οι τελευταίοι είναι οι πιο περιζήτητοι γαμπροί, καθώς θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για σύντροφοι και σύζυγοι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από γραφείο γνωριμιών και έδειξε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, ότι οι γυναίκες έχουν δημιουργήσει «μια εξιδανικευμένη εικόνα για όσους άνδρες ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες: η ζωή τους θεωρείται πιο σέξι, όλη μέρα στον ήλιο, σωματική εργασία, λιγότερο άγχος και φυσικά καλές αποδοχές». Υπάρχει, ωστόσο κι άλλη εξήγηση: οι γυναίκες αρχίζουν να ενδιαφέρονται για μια πιο απλή ζωή, στην οποία θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία εργασίας-οικογένειας. Κι αυτή δεν μπορούν να τη βρουν στα στελέχη επιχειρήσεων και τους καριερίστες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ατύχησε στο ψάρεμα

Για ψάρεμα είχε πάει μια 32χρονη γυναίκα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο, όταν ένας τεράστιος οξύρρυγχος πετάχτηκε απ’ το νερό και την έριξε κάτω αναίσθητη. Το μεγαλόσωμο ψάρι που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 2,5 μέτρα μήκος και βάρος 90 κιλά εξαφανίστηκε μετά την επίθεση και… καταζητείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή