«Καυγάς» Ιράν – ΗΠΑ για τους αιχμαλώτους

«Καυγάς» Ιράν – ΗΠΑ για τους αιχμαλώτους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ με διακύβευμα τους εκατέρωθεν αιχμαλώτους. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ ότι θα «μετανιώσουν» για τη συνεχιζόμενη κράτηση πέντε Ιρανών αξιωματούχων που συνέλαβαν τον Ιανουάριο Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Μοτακί ανακοίνωσε ότι μέσα στις δύο επόμενες ημέρες θα διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για «την έλλειψη προσοχής και τη σαφή, αδικαιολόγητη μεροληψία του Συμβουλίου Ασφαλείας» στο θέμα αλλά και ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω πέντε Ιρανοί που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θεωρούνται από τις ΗΠΑ ύποπτοι για μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Η ιρανική κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται περί διπλωματικών υπαλλήλων του προξενείου. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Ιράν στη Βαγδάτη, οι πέντε κρατούμενοι έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τις οικογένειές τους και δρομολογούνται συναντήσεις μαζί τους.

Για τους Αμερικανούς

Σε ό,τι αφορά δε τους τέσσερις Αμερικανούς πολίτες ιρανικής καταγωγής που κρατούνται στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Αλί Ρεζά Τζαμσιντί, ανακοίνωσε χθες ότι η ιρανική δικαιοσύνη θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες αν θα παραπεμφθούν σε δίκη ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η Χαλέχ Εσφαντιάρι, ακαδημαϊκός και επικεφαλής του προγράμματος Μέσης Ανατολής του διεθνούς κέντρου Γούντροου Γουίλσον και η Παρνάζ Αζίμα, δημοσιογράφος του αμερικανικού σκέλους του Radio Farda. Η Αζίμα είναι η μόνη από τους συλληφθέντες που κυκλοφορεί ελεύθερη, αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς έχει κατασχεθεί το διαβατήριό της. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων, αλλά στο θέμα έχουν παρέμβει διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Watch, που έχει εκφράσει ανησυχία για την υγεία των κρατουμένων και κυρίως της 67χρονης Εσφαντιάρι, η οποία κρατείται στις κακόφημες φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, πάντως, δήλωσε πως όλοι οι κρατούμενοι είναι καλά στην υγεία τους συμπεριλαμβανομένης της Εσφαντιάρι, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την υπεράσπισή της από την ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα δικηγόρο και κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί. Η Εμπαντί, την οποία προσέλαβε η οικογένεια της Εσφαντιάρι, διαμαρτυρήθηκε ότι οι ιρανικές αρχές προέβαλαν εμπόδια στην επικοινωνία της με την πελάτισσά της. Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το Ιράν θα διαθέτει 8.000 συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή