«Οχι» σε επέμβαση στο Ιράκ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απόλυτη είναι η σύμπνοια μεταξύ της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά το πέρας της «συνόδου κορυφής» της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, χθες στην Αγκυρα. Η απόλυτη αυτή σύμπνοια διαπιστώθηκε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σχέφερ με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μπουγιούκανιτ, και αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διαφοροποιηθεί από τη στρατιωτική ηγεσία ως προς τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στο βόρειο Ιράκ. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη της «συνόδου κορυφής», το ΡΚΚ ανακοίνωσε την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας στην Τουρκία. Η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση εμφανίστηκε πρόθυμη να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αγκυρα, αλλά υπό όρους.

«Επαναλαμβάνουμε τη διακηρυγμένη μας πρόθεση να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού. Θέλουμε ειρήνη και είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις. Εάν όμως η Τουρκία επιτεθεί εναντίον των βάσεών μας στο τουρκικό έδαφος ή στο ιρακινό Κουρδιστάν, η μονομερής εκεχειρία είναι άσκοπη. Θα απαντήσουμε στην τουρκική επίθεση», δήλωσε ο Αβδούλ Ραχμάν Τσαντερτσί, υπεύθυνος των εξωτερικών υποθέσεων του ΡΚΚ.

Αραγε, πρόκειται για ένδειξη υποστήριξης προς τον Ερντογάν, που χθες «ξεσπάθωσε» κατά των στρατηγών, υιοθετώντας διαφορετικές θέσεις στο θέμα της επέμβασης στο βόρειο Ιράκ προς εξουδετέρωση του ΡΚΚ; «Αντί να εξουδετερώσουμε τους 5.000 αντάρτες στο εσωτερικό της Τουρκίας θα ασχολούμαστε με τους 500 που βρίσκονται εκτός – δηλαδή στο βόρειο Ιράκ», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Ερντογάν ανέδειξε σε προτεραιότητά του την εξουδετέρωση του ΡΚΚ εντός της Τουρκίας, προέταξε παντός άλλου την οικονομική ανάπτυξη, διεκήρυξε ότι η κυβέρνηση έχει και «άλλους συμβούλους», ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες, αν και υπέρτατος σύμβουλος παραμένει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπουγιούκανιτ. Παρά ταύτα, απαντώντας ίσως στον στρατηγό που έχει κατ’ επανάληψιν αναφερθεί στο ενδεχόμενο εισβολής στο Ιράκ, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι εάν αυτή καταστεί αναγκαία, αυτό δεν θα αναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στηλίτευσε και τους διαδηλωτές, που προχθές στην κηδεία τριών Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από νάρκη του ΡΚΚ, φώναζαν «Κυβέρνηση δολοφόνος». Παραδόξως, η φιλοϊσλαμική «Ζαμάν» σε χθεσινό της άρθρο και ενώ στην Αγκυρα αναμενόταν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο ντ’ Αλέμα, διαπίστωσε ότι οι νάρκες του ΡΚΚ που σκοτώνουν Τούρκους στρατιώτες είναι ιταλικής κατασκευής, παραθέτοντας αριθμούς που πιστοποιούν ότι οι εξοπλισμοί των Κούρδων ανταρτών είναι κυρίως ρωσικής και δευτερευόντως ιταλικής κατακευής.

Στην Αγκυρα βρέθηκε χθες και ο γ.γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σχέφερ, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ εμφανίστηκε αλληλέγγυος με την Τουρκία στο θέμα της τρομοκρατίας, ζήτησε όμως τη «μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση» εκ μέρους της, διευκρινίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Σχέφερ μετέβη στην Αγκυρα με αντικειμενικό σκοπό να πείσει την Τουρκία να αναστείλει την απόφασή της, σύμφωνα με την οποία δεν θα μετάσχει στη δύναμη ασφαλείας της Ε.Ε. εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της από τα όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας (ESDP). Η Τουρκία άσκησε επίσης βέτο κατά της συμμετοχής της Κύπρου στην πολυεθνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

«Μας μένει να συζητήσουμε για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Σχέφερ, που φαίνεται να συζήτησε και τον τουρκικό προβληματισμό για τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τις κουρδικές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή