Ανατίναξαν μιναρέδες σιιτικού τεμένους στο Ιράκ

Ανατίναξαν μιναρέδες σιιτικού τεμένους στο Ιράκ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αγνωστοι βομβιστές ανατίναξαν χθες τους δύο μιναρέδες του σημαντικού σιιτικού τεμένους αλ Ασκαρίγια στην πόλη Σαμάρα. Η ανατίναξη του θόλου του ίδιου τεμένους το Φεβρουάριο του 2006 είχε πυροδοτήσει την έναρξη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ.

Δεν είναι σαφές πώς οι βομβιστές κατάφεραν να τοποθετήσουν τις βόμβες τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς. Οι δύο ταυτόχρονες εκρήξεις σημειώθηκαν στις εννέα το πρωί τοπική ώρα και κατέστρεψαν ολοσχερώς τους δύο μιναρέδες του τεμένους. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί που φρουρούσαν το τέμενος αλ Ασκαρίγια συνελήφθησαν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για τη σύλληψη «τρομοκρατικής ομάδας». Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ο πρωθυπουργός του Ιράκ κ. Νούρι Μαλίκι διέταξε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Σαμάρα, τη Βαγδάτη και τη σιιτική πόλη Νατζάφ στο νότιο Ιράκ. Ταυτόχρονα ενισχύσεις του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας διατάχθηκαν να μεταβούν στη Σαμάρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη τέθηκε σε επιφυλακή.

Ευθύνες σε σουνίτες

Ο κ. Μαλικί επέρριψε την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια σε σουνίτες εξτρεμιστές, ενώ και ο Λευκός Οίκος φάνηκε να υιοθετεί αυτή την εκδοχή. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ κ. Ράιν Κρόκερ έκανε λόγο για «πράξη απελπισίας» και προσπάθεια της Αλ Κάιντα να προκαλέσει διενέξεις μεταξύ των Ιρακινών.

Η σημασία του τεμένους αλ Ασκαρίγια είναι μεγάλη όχι μόνο για τους σιίτες μουσουλμάνους, αλλά και για τους σουνίτες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια συνήθιζαν να προσεύχονται σε αυτό. Η ανατίναξη του χρυσού θόλου του τεμένους πέρσι το Φεβρουάριο είχε αποτέλεσμα χιλιάδες σιίτες να ξεχυθούν στους δρόμους του Ιράκ πυρπολώντας σουνιτικά τεμένη, ενώ στις ταραχές που είχαν ακολουθήσει είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνθρωποι. Πλέον όλοι φοβούνται ότι η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια ίσως να έχει τις ίδιες συνέπειες. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι τέσσερα σουνιτικά τεμένη σε διάφορες πόλεις του Ιράκ δέχθηκαν επιθέσεις μετά την επίθεση στη Σαμάρα.

Στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών αγιατολάχ Αλί Σιστανί ζήτησε από τους Ιρακινούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο ριζοσπάστης εθνικιστής σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σαντρ κήρυξε χθες τριήμερο πένθος και ζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Μάλιστα οι 30 βουλευτές που ελέγχονται από τον Σαντρ ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους.

Σε κρίσιμη στιγμή

Η επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ πιέζουν την ιρακινή κυβέρνηση να ψηφίσει νόμους σχετικά με το διαμοιρασμό των εσόδων από το πετρέλαιο, την εθνική συμφιλίωση, την αναθεώρηση του Συντάγματος και γενικότερα να εμφανίσει κάποια πρόοδο ώστε ο κ. Μπους να την παρουσιάσει τον Ιούλιο στο Κογκρέσο.

Τέλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Turkish Daily News, ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν στην πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αποστολή του Οργανισμού στο Ιράκ αναφέρθηκε στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για το τελικό καθεστώς του Κιρκούκ (προγραμματισμένο για φέτος) λέγοντας ότι «η πολιτική διαδικασία στο Ιράκ εισέρχεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη φάση»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή