Ο πρόεδρος Πέρες, η εκλογή Μπάρακ αλλάζουν το σκηνικό;

Ο πρόεδρος Πέρες, η εκλογή Μπάρακ αλλάζουν το σκηνικό;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Προπομπός νέας αναδιαμόρφωσης του ισραηλινού πολιτικού τοπίου θεωρείται τόσο η θριαμβευτική επιστροφή του Εχούντ Μπάρακ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, όσο και η εκλογή του βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης και εκ των ανωτάτων στελεχών του κυβερνώντος Καντίμα κ. Πέρες αναδείχτηκε νικητής του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας που διεξήχθη χθες στην Κνεσέτ για το ανώτατο αξίωμα της χώρας και αφού προηγουμένως οι αντίπαλοι του – Ρούβεν Ριβλίν και Κολέτ Αβιτάλ, υποστηριζόμενοι από το Λικούντ και το κόμμα των Εργατικών αντίστοιχα- είχαν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ο κ. Πέρες, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά ποτέ πρωθυπουργός, θα διαδεχτεί στον προεδρικό θώκο τον Μοσέ Κατσάβ. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία του βιασμού πρώην υπαλλήλου της προεδρικής κατοικίας.

Η επιστροφή Μπάρακ

Την ίδια στιγμή, η επικράτηση του κ. Μπάρακ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Εργατικού κόμματος, ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ. Ο νέος ηγέτης του μετριοπαθούς κόμματος είχε πρόσφατα υποστηρίξει ότι η παραίτηση του κ. Ολμερτ αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή των Εργατικών στην κυβέρνηση συνασπισμού. Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Μπάρακ είχε αποτελέσει το πόρισμα της επιτροπής Γουίνογκραντ περί βαρύτατων ευθυνών του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την αποτυχία του περυσινού πολέμου στον Λίβανο. Παρά ταύτα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι οι Εργατικοί δεν θα αποχωρήσουν άμεσα από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι το Λικούντ του σκληροπυρηνικού Βενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις να διατηρεί σαφέστατο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του, μάλιστα, ο κ. Μπάρακ εμφανίστηκε πρόθυμος να αντικαταστήσει τον πρώην πρόεδρο των Εργατικών, Αμίρ Πέρετς στο υπουργείο Αμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Μπάρακ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων του Καμπ Ντέιβιντ το 2001, επικράτησε του πρώην διοικητή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Αμί Αγιαλόν με ποσοστό 51,3% έναντι 47,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή