Ο Σαρκοζί πιέζει την Πολωνία να μην ασκήσει βέτο στην Ε.Ε.

Ο Σαρκοζί πιέζει την Πολωνία να μην ασκήσει βέτο στην Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Πολωνία δεν πρέπει να εμποδίσει την προώθηση της μεταρρύθμισης του Ευρωσυντάγματος, μη αποδεχόμενη την προτεινόμενη αναθεώρηση του συστήματος ψηφοφορίας της Ενωσης, τόνισε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

Οι δύο ηγέτες της Πολωνίας, ο πρόεδρος Λεχ και ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, απείλησαν να ασκήσουν βέτο στη προσπάθεια μεταρρύθμισης των θεσμών της Ε.Ε. σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν παραχωρήσουν στην Πολωνία μεγαλύτερο δικαίωμα ψήφου. «Εάν ήσαστε μια μικρή χώρα, δικαίως θα επιμένατε στην αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας, καθώς θα διακυβευόταν η εθνική σας ταυτότητα. Είσαστε όμως μια μεγάλη χώρα και είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πολωνία δεν μπορεί να μπλοκάρει την Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας από την πλευρά του εκτιμά, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα Le Monde, ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Ευρωσύνταγμα, ενώ υπογράμμισε ότι «η αποδοχή του υπάρχοντος συστήματος ψηφοφορίας θα συνιστούσε υποχώρηση», στην οποία η Πολωνία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, καθώς η πρόταση που κατέθεσε, όσον αφορά στο σύστημα ψηφοφορίας, αποτελεί ήδη συμβιβασμό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο κεντροδεξιός Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θεωρείται ένας από τους στενότερους συμμάχους της Πολωνίας, έχει τις περισσότερες πιθανότητες από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολιτικό να μεταπείσει τους αδελφούς Κατσίνσκι στην απόφασή τους να ασκήσουν βέτο, προκειμένου να αποφευχθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, τάχθηκε κατά των προσπαθειών προώθησης και έγκρισης της «απλοποιημένης» συνθήκης που προτείνει ο κ. Σαρκοζί. «Οι αλλαγές που έχει υποστεί το κείμενο είναι επιφανειακές. Η συνθήκη παραμένει κατ’ ουσίαν η ίδια» τονίζει. Ο κ. Κλάους τάχθηκε κατά της εσπευσμένης έγκρισης της «νέας» μορφής του Ευρωσυντάγματος την οποία προωθούν η γερμανική προεδρία και η Γαλλία, καθώς και κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, όπως εκείνο της άσκησης βέτο σε κρίσιμες πολιτικές της Ε.Ε. «Η Ε.Ε. θεμελιώθηκε, δικαίως, στην ομοφωνία και κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να επικρατεί με την ψήφο του έναντι άλλων», συνέχισε ο πρόεδρος Κλάους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή