ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ

«Δεν ήταν μεθυσμένος ο Σαρκοζί στη σύνοδο G8»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο βελγικός τηλεοπτικός σταθμός RTBF που είχε α φήσει να εννοηθεί ότι ίσως ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ήταν μεθυσμένος στη σύνοδο της G8 ζήτησε χθες συγνώμη τονίζοντας ότι το σχόλιο «ειπώθηκε ως καλοπροαίρετο χιούμορ». «Δεν ήταν επιθετικό» ήταν η διευκρίνιση του δημοσιογράφου Ερικ Μπόβερ που είχε σχολιάσει την παρουσία του Γάλλου προέδρου δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του με το επίμαχο σχόλιο «προφανώς δεν έχει πιει μόνον νερό». Στο εν λόγω βίντεο ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται λαχανιασμένος και αμήχανος και προσφέρεται αδέξια να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες τηλεθεατών, ο δημοσιογράφος του RTBF κάλεσε τη γαλλική πρεσβεία για να ζητήσει συγνώμη και ενημερώθηκε ότι ο κ. Σαρκοζί δεν πίνει ποτέ. Εξάλλου, αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του τουριστικού γραφείου της Μάλτας η διαφήμιση με την φωτογραφία του κ. Σαρκοζί που κυκλοφόρησε μετά το σύντομο ταξίδι αναψυχής που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος αμέσως μετά την εκλογή του. Η εν λόγω διαφήμιση εμφάνιζε τον κ. Σαρκοζί χαμογελαστό με τη φράση «όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, ελάτε να χαλαρώσετε στη Μάλτα». Ο Γάλλος πρέσβης τηλεφώνησε στο υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας και ενημέρωσε ότι «δεν είθισται να χρησιμοποιείται η φωτογραφία ενός αρχηγού κράτους για διαφημιστικούς λόγους».

ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μαζική απεργία στη Νότια Αφρική

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Μία από τις μαζικότερες απεργίες στην ιστορία της Νότιας Αφρικής έγινε χθες με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα. Τα νοτιοαφρικανικά συνδικάτα, αν και παραδοσιακοί σύμμαχοι του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου έχουν έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση του Τάμπο Μπέκι. Η επίδειξη ισχύος των συνδικάτων στοχεύει και στην άσκηση πιέσεων στις πολιτικές δυνάμεις που θα εκλέξουν τον διάδοχο του Μπέκι στο συνέδριο του φθινοπώρου. Η χθεσινή γενική απεργία ήταν απεργία αλληλεγγύης προς τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν ήδη συμπληρώσει δεκαπέντε ημέρες απεργίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ

Επίσκεψη Τσάβες στον Κάστρο

ΑΒΑΝΑ. Τον ιδεολογικό του μέντορα στενό του φίλο και αναρρωνύοντα Φιντέλ Κάστρο, επισκέφθηκε στην Κούβα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της συμμαχίας των αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, η οποία εναντιώνεται στην αμερικανική πολιτική για το ελεύθερο εμπόριο στο δυτικό ημισφαίριο. Ο Ούγκο Τσάβες επρόκειτο να συναντηθεί επίσης και με τον αδελφό του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ασκεί την εξουσία στην Κούβα από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο «Κομαντάντε» αποχώρησε, προσωρινώς, για λόγους υγείας.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΦΕΙ

Ανώνυμη επιστολή για τη Μαντλίν

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Η αστυνομία της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει έρευνες στην περιοχή όπου, σύμφωνα με ανώνυμη επιστολή που εστάλη σε ολλανδική εφημερίδα, έχει θαφτεί η μικρή Βρετανή Μαντλίν ΜακΚαν, αγνοούμενη από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα «Ντε Τέλεγκρααφ», η επιστολή περιέχει πληροφορίες για το πώς θα εντοπιστεί το πτώμα του τετράχρονου κοριτσιού, ενώ είναι όμοια με άλλη επιστολή που είχε λάβει πέρσι και αφορούσε την τύχη δύο αγνοούμενων κοριτσιών από το Βέλγιο, οι σοροί των οποίων ανακαλύφθηκαν τελικά στα τέλη του Ιουνίου. Η εφημερίδα δεν δημοσίευσε την επιστολή, αλλά την παρέδωσε στην αστυνομία, που τη χαρακτήρισε «σημαντική».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Συμπτώματα του καρκίνου ωοθηκών

ΑΤΛΑΝΤΑ. Για πρώτη φορά ογκολόγοι και γυναικολόγοι ενημερώνουν τις γυναίκες για συγκεκριμένα συμπτώματα που θα έπρεπε να τις ανησυχήσουν για το ενδεχόμενο να έχουν καρκίνο των ωοθηκών. Το αιφνιδιαστικό πρήξιμο, η ανάγκη για συχνή ή ξαφνική ούρηση, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με δυσκολία κατά τη λήψη τροφής ή απότομο αίσθημα κορεσμού και δυνατός πόνος στην κοιλιακή χώρα, είτε μεμονωμένα είτε σε κάποιον συνδυασμό μπορούν να αποτελούν προάγγελο καρκίνου των ωοθηκών. Τα εν λόγω συμπτώματα αναφέρονται σε συναινετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο και άλλες ιατρικές ενώσεις. Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά η ιατρική κοινότητα υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα που να προειδοποιούν εγκαίρως για τον καρκίνο των ωοθηκών, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 15.000 γυναίκες το τρέχον έτος.

ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΠΙΟ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ DΝΑ

Σφάλματα στο γενετικό μας κώδικα

ΠΑΡΙΣΙ. Σημαντικά σφάλματα στην κατανόηση του γενετικού μας κώδικα διαπίστωσε η ενδελεχέστερη μελέτη των γενετικών μηχανισμών που έγινε ώς σήμερα. Η πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύεται σε πολλές επιθεωρήσεις και περιοδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναλύει ένα μικρό ποσοστό του γονιδιώματος σε μικρά κομμάτια για να βρει το βιολογικό ρόλο του καθενός από αυτά. Οπως διαπιστώθηκε ακόμα και το λεγόμενο junk (άχρηστο) DNA που δεν φαινόταν να έχει οποιοδήποτε ρόλο, συμβάλλει και επηρεάζει τη δημιουργία πρωτεϊνών. Μάλιστα, αποδείχθηκε σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα αντιγράφεται σε RNA, που είναι το ενεργό μόριο στα κύτταρα μας και μεταφέρει πληροφορίες από το DNA στους κυτταρικούς μηχανισμούς. Η νέα ανακάλυψη θα μεταβάλλει τους τρόπους αναγνώρισης των γονιδίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση των ασθενειών. Αυτά τα λειτουργικά στοιχεία δεν βοηθούν στην επιβίωση ή την αναπαραγωγή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή