Εκρηκτικό κλίμα στον Λίβανο μετά τη δολοφονία βουλευτή

Εκρηκτικό κλίμα στον Λίβανο μετά τη δολοφονία βουλευτή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Βαθαίνει η πολιτική κρίση στον Λίβανο μετά την προχθεσινή δολοφονία ενός βουλευτή της χώρας, γνωστού για τις αντισυριακές απόψεις του. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της Δαμασκού 2.500 φίλοι και συγγενείς οδήγησαν τον Βαλίντ Εϊντο στην τελευταία του κατοικία. Παρά τις αιχμές που άφησε η Ουάσιγκτον για ανάμιξη της Δαμασκού στη δολοφονία, η Συρία την καταδίκασε χθες, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «επίθεση εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Λίβανο». Ο Εϊντο ήταν το έβδομο κατά σειρά θύμα από τους κόλπους των αντισυριακών δυνάμεων του Λιβάνου εδώ και δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2005, όταν μια επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή στον τότε πρωθυπουργό, Ραφίκ αλ Χαρίρι. Εκτός από τον Εϊντο στην προχθεσινή επίθεση σκοτώθηκαν ο μεγαλύτερος γιος του, δύο σωματοφύλακες και έξι περαστικοί.

Πολιτικοί σύμμαχοι του βουλευτή επέρριψαν την ευθύνη για τη δολοφονία στη Δαμασκό και απέδωσαν την ενέργεια στην επιθυμία της Συρίας να απαντήσει στη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δίκη των υπόπτων στην υπόθεση Χαρίρι. «Ολες αυτές οι κατηγορίες δεν είναι αξιόπιστες. Οι Σύροι δεν πρόκειται να απαντούν κάθε φορά που το δάχτυλο στρέφεται αβάσιμα στη Δαμασκό», ανέφερε πηγή, προσκείμενη στη συριακή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή στη Βηρυτό γινόταν σε έντονα φορτισμένο κλίμα και με τη συμμετοχή του γιου του Χαρίρι η κηδεία του Εϊντο. «Ω, Βηρυτέ, θέλουμε εκδίκηση εναντίον του Μπασάρ και του Λαχούντ», φώναζαν οι παριστάμενοι και ο γιος του πρώην πρωθυπουργού διακήρυξε ότι «Θεού θέλοντος οι δράστες θα τιμωρηθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή σαν κοινοί εγκληματίες». Τράπεζες, επιχειρήσεις και σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά στη Βηρυτό.

Τρία ασθενοφόρα μετέφεραν τα φέρετρα, σκεπασμένα με τη σημαία του Λιβάνου, σε ένα τζαμί της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι κράδαιναν γαλανόλευκες σημαίες του κινήματος του Χαρίρι και διένειμαν φωτογραφίες του Εϊντο και του δικηγόρου γιου του με το σλόγκαν «Δίκαιοι άνδρες». Ο θάνατος του βουλευτή αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω όξυνση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται η φιλοσυριακή σιιτική οργάνωση, Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ ο Μπους δήλωσε σε χθεσινή ανακοίνωσή του πως υπάρχει ένα καθαρό επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις εκτελέσεις και τις απόπειρες στον Λίβανο τα τελευταία τρία χρόνια. «Οσοι εργάζονται για έναν κυρίαρχο, δημοκρατικό Λίβανο είναι σχεδόν πάντα αυτοί, που βρίσκονται στο στόχαστρο, ενώ τα θύματα είναι όσοι επιθυμούν να τερματιστεί η ανάμιξη του Σύρου προέδρου Ασαντ στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου», σχολίασε στη σχετική ανακοίνωση.

Στον αντίποδα της ζοφερής ατμόσφαιρας στον Λίβανο βρίσκεται η αισιόδοξη εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Ουίλιαμς, που διέγνωσε αλλαγή κλίματος στις συροϊσραηλινές σχέσεις και την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή