Μέρκελ: Βοήθεια για «απλό» Ευρωσύνταγμα

Μέρκελ: Βοήθεια για «απλό» Ευρωσύνταγμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κορυφώνεται ο διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Η Αγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν μια νέα απλουστευμένη εκδοχή της Συνθήκης. Παράλληλα, η επίσκεψη του νέου προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, -ο οποίος συντάσσεται με τη θέση της κ. Μέρκελ- στην Πολωνία, με σκοπό να καμφθούν οι ενστάσεις της Βαρσοβίας, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και εκ των αρχιτεκτόνων του Ευρωσυντάγματος, εκφράζει τις ανησυχίες του για τη νέα απλουστευμένη εκδοχή της Συνθήκης.

«Επιθυμούμε να επιτευχθεί συμφωνία επί του πλαισίου της νέας Συνθήκης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το γεγονός θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες παρότι δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Πολωνία αποτελεί αγκάθι στις συνομιλίες για το νέο Ευρωσύνταγμα δεδομένου ότι θεωρεί πως το προτεινόμενο σύστημα των διπλών πλειοψηφιών για τη λήψη αποφάσεων των «27» της στερεί πολλή από την επιρροή της.

Υποχωρητική η Πολωνία

Ωστόσο η Πολωνία επέδειξε χθες συμβιβαστική διάθεση. Μετά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί, ο Πολωνός πρωθυπουργός Λεχ Κατσίνσκι, δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν θέλει να απομονωθεί στο ζήτημα του Ευρωσυντάγματος και επιθυμεί να βρεθεί λύση. Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμβιβασμός εξέφρασε και ο Νικολά Σαρκοζί. Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Πολωνών, ο Σαρκοζί τόνισε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wymborska ότι κατανοεί τους Ευρωπαίους της ανατολικής Ευρώπης, την ψυχή, τα αισθήματα και τους φόβους τους, μήπως δουν την τραγική τους ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Στις προτάσεις, ωστόσο, της γερμανικής προεδρίας για τη νέα εκδοχή του Ευρωσυντάγματος, τις οποίες αποκάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν γίνεται αναφορά στο αν θα αλλάξει το επίμαχο σύστημα της ψηφοφορίας των «27», σύμφωνα με το οποίο, για να κατοχυρωθεί μια απόφαση σε κοινοτικό επίπεδο, θα πρέπει να διαθέτει το 55% των ψήφων των χωρών που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις γερμανικές προτάσεις, έξι είναι τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να εστιαστούν οι συνομιλίες της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.: τα σύμβολα της Ε.Ε. και η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου επί των εθνικών δικαίων, οι αλλαγές στην κοινοτική ορολογία, το μέλλον της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., ο διαχωρισμός ανάμεσα στην εξουσία των Βρυξελλών και των κρατών-μελών και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων. Με αρκετές από αυτές τις προτάσεις διαφωνεί ο Βαλερί ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τάσσεται υπέρ «μιας απλουστευμένης αλλά όχι ακρωτηριασμένης συνθήκης». Τονίζει ότι τα δύο πρώτα τμήματα της Συνθήκης -τα οποία αφορούν τους θεσμούς της Ε.Ε. και τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων- δεν χρήζουν αλλαγής, ενώ χαρακτηρίζει αξιοθρήνητες τις προτεινόμενες αλλαγές για κατάργηση των ευρωπαϊκών συμβόλων και του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή