Νέα επίδειξη πυρηνικής πυγμής από την Τεχεράνη

Νέα επίδειξη πυρηνικής πυγμής από την Τεχεράνη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Σε μια εμφανή επίδειξη δύναμης προέβη εκ νέου χθες το Ιράν, διατυμπανίζοντας το προηγμένο επίπεδο της τεχνολογίας του διά στόματος του Ιρανού πρέσβη στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Αλί Ασγκάρ Σολτανίχ, και απειλώντας να περιορίσει περαιτέρω κάθε συνεργασία του με τη διεθνή υπηρεσία. Στο περιθώριο συνάντησης της ΙΑΕΑ, ο κ. Σολτανίχ τόνισε πως η Τεχεράνη είναι πλέον «κυρίαρχος της τεχνολογίας εμπλουτισμού ουρανίου», απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού προέδρου. Απέρριψε, άλλωστε, κατηγορηματικά τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όταν προσέθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα και τόνισε πως το αίτημα για διακοπή του δεν έχει ούτε νομική, αλλά ούτε και πολιτική βάση. Κάλεσε, όμως, όσους διαφωνούν μαζί του να είναι πραγματιστές και να καθίσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι, υποσχόμενος ότι το Ιράν «είναι πλήρως διατεθειμένο να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτραπούν οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου προς απαγορευμένες κατευθύνσεις».

Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση τρίτης δέσμης κυρώσεων εναντίον της, η ιρανική κυβέρνηση ενδέχεται να αντιδράσει, εμποδίζοντας τους ελέγχους της ΙΑΕΑ. «Για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση» ήταν η σχετική δήλωσή του και ερωτώμενος αν αναφέρεται στη συνεργασία σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ασφαλείας της ΙΑΕΑ, απήντησε πως «έχουν εξαντληθεί οι επιλογές». Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει ήδη αντιδράσει στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, διακόπτοντας τη συνεργασία που αυτοβούλως είχε με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ και επιτρέποντας μόνον τους ελέγχους ασφαλείας, τους οποίους προβλέπει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του κ. Σολτανίχ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Αμερικανού ομολόγου του, Γκρέγκορι Σούλτε, που δήλωσε πως το Ιράν δεν έχει πλέον περιθώρια ελιγμών σε ό,τι αφορά το αίτημα του Σ.Α. να παγώσει τόσο τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο και την ανέγερση πυρηνικού αντιδραστήρα που θα μπορεί να παράγει πλουτώνιο σε λίγα χρόνια. Εντονότερη ήταν η αντίδραση του Βρετανού ομολόγου του, Τζον Μακ Γκρέκορ, που τόνισε ότι «το Ιράν δεν έχει κάνει κανένα βήμα για να οικοδομήσει εμπιστοσύνη» στους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού του προγράμματος. Εξάλλου, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, κάλεσε χθες το Ιράν να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου για να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε ότι τυχόν επίθεση εναντίον του θα είναι «μιας πράξη τρέλας».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε χθες ότι έχει βρεθεί στο Αφγανιστάν «σημαντική» ποσότητα ιρανικών όπλων και χαρακτήρισε πολύ δύσκολο να μην είναι ενήμερη η ιρανική κυβέρνηση. Εχει προηγηθεί παρόμοια δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, περί «αδιαμφισβήτητων στοιχείων» που, όμως, προκάλεσε την αντίδραση του Αφγανού υπουργού Αμύνης, Αμπντούλ Ραχίμ Βαρντάκ. Ο κ. Βαρντάκ έσπευσε να τονίσει ότι το Αφγανιστάν έχει άψογες σχέσεις με το Ιράν και μολονότι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις περί διακίνησης όπλων, προσέθεσε πως «είναι δύσκολο να τα συνδέσουμε με το Ιράν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή