Ο Γκιουλ «βάλλει» κατά Ιράκ

Ο Γκιουλ «βάλλει» κατά Ιράκ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Νέες κατηγορίες εις βάρος του Ιράκ για απραξία και ολιγωρία στο θέμα της αντιμετώπισης του ΡΚΚ, εκτόξευσε χθες η Αγκυρα μέσω του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του νομιμοποιείται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του τουρκικού λαού, αν και η Τουρκία δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση εις βάρος καμίας χώρας. Παρά ταύτα οι κατηγορίες αφορούν τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στο ιρακινό έδαφος.

«Είναι λυπηρό που οι αρχές του Ιράκ δεν κάνουν καμία προσπάθεια να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στο έδαφός τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε γύρω στους 3.500 έως 3.800 τρομοκράτες καταφεύγουν σε στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ, όπου καλύπτουν τις ανάγκες επισιτισμού και προμηθεύονται όπλα και πυρομαχικά. Αυτό που περιμένουμε από την ιρακινή κυβέρνηση είναι να ελέγξει απόλυτα τα σύνορά της. Εάν δεν είναι σε θέση να το κάνει, τότε ας αναλάβουν οι συμμαχικές δυνάμεις. Εάν ούτε αυτές δεν μπορούν, τότε πρέπει να συνεργαστούν με εκείνους που είναι σε θέση να διευθετήσουν το πρόβλημα», προειδοποιεί και προτείνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Η Τουρκία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε καμία χώρα. Ομως, η κυβέρνησή της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του τουρκικού λαού, ο οποίος, όπως όλοι οι λαοί, έχει το δικαίωμα να ζήσει ελεύθερος από την απειλή της τρομοκρατίας», διαπιστώνει εν κατακλείδι ο Α. Γκιουλ. Οι αριθμητικές του εκτιμήσεις ως προς τις δυνάμεις του ΡΚΚ εντός και εκτός Τουρκίας διαφέρουν κάπως από τις προχθεσινές του Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τους 5.000 Κούρδους αντάρτες που αναπτύσσουν δράση στο τουρκικό έδαφος για να εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ. «Θα αρχίσουμε να κυνηγάμε 500 ανθρώπους αντί να εξουδετερώσουμε τους πολλούς στο έδαφος μας», αναρωτήθηκε ο κ. Ερντογάν και αμέσως ο τουρκικός Τύπος άρχισε να ερμηνεύει τα αριθμητικά του δεδομένα που δεν συμφωνούσαν με ορισμένων άλλων. Χθες ο κ. Γκιουλ αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των ανταρτών σε ιρακινό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατά την έκτακτη σύνοδο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, διαπιστώθηκε «πλήρης σύμπνοια πολιτικών και στρατιωτικών». Χθες, πάντως, ένας ταγματάρχης και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στο Ελαζίγκ και το Χακάρι, στη νοτιανατολική Τουρκία.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 22ας Ιουλίου, το κουρδικό ζήτημα αναδεικνύεται σε κορυφαίο προεκλογικό θέμα, πρόσφορο προς εκμετάλλευση από πολιτικούς ή στρατιωτικούς.

Η στρατηγική

Χθεσινό δημοσίευμα της φιλοϊσλαμικής Ζαμάν αναφέρεται στη νέα τακτική του τουρκικού στρατού κατά του ΡΚΚ, που συνίσταται σε «επιχειρήσεις ακριβείας από ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες επίλεκτων αξιωματικών», εκτός της χωροφυλακής και των 4.500 ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών. Σύμφωνα με τη «Ζαμάν» η στρατιωτική ηγεσία, μετά τις ζώνες ασφαλείας στο Σιίρτ, το Σιρνάκ και το Χακάρι, σκέφτεται να εφαρμόσει τη στρατηγική που είχε εφαρμόσει με επιτυχία το 1993. Αυτή συνίσταται στην αριθμητική υπεροχή του τουρκικού στρατού έναντι των τρομοκρατών σε συγκεκριμένες περιοχές (Τουνσελί, Μπινγκόλ, Μπατμάν, Ντιγιάρμπακιρ). Δεν έγινε γνωστό εάν η στρατηγική θα εφαρμοστεί και στο βορειοϊρακινό έδαφος, όπου ο τουρκικός στρατός πραγματοποιούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη δεκαετία του ’90. «Το πρόβλημα των Τούρκων δεν είναι το ΡΚΚ, αλλά οι ίδιοι οι Κούρδοι», είναι η τελευταία απάντηση του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή