Πέθανε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ

Πέθανε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Πέθανε χθες, σε ηλικία 88 ετών, ο Κουρτ Βαλντχάιμ, πρώην πρόεδρος της Αυστρίας και πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η φήμη του οποίου αμαυρώθηκε από αποκαλύψεις για το ναζιστικό παρελθόν του. Ο εκλιπών είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, τον Μάιο και έκτοτε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βιέννης, απ’ το οποίο είχε βγει, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Οπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του, πέθανε περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Βαλντχάιμ διετέλεσε γεν. γραμματέας του ΟΗΕ από το 1972 έως το 1982 κι εν συνεχεία πρόεδρος της Αυστρίας από το 1986 έως το 1992. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αυστριακή προεδρία, ο Βαλντχάιμ βρέθηκε στη δίνη μιας διεθνούς επίθεσης για τις διασυνδέσεις του με τη ναζιστική Βέρμαχτ. Η πλειοψηφία των Αυστριακών δεν πίστεψε ότι ο Βαλντχάιμ συμμετείχε στις ακρότητες των ναζί, γι’ αυτό και τον εξέλεξε πρόεδρο. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με άλλες χώρες, οι οποίες τον κήρυξαν persona non grata με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει ελάχιστες επίσημες επισκέψεις, στη διάρκεια της θητείας του. Η εκλογή του ώθησε το Ισραήλ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στη Βιέννη, ενώ οι ΗΠΑ τον περιέλαβαν το 1987 στην «κόκκινη λίστα» με τους δυνάμει ανεπιθύμητους να επισκεφθούν τη χώρα.

Ο ίδιος, αν και παραδέχθηκε ότι υπηρέτησε στα ναζιστικά στρατεύματα, ως νεαρός αξιωματικός στα Βαλκάνια, εντούτοις αρνείτο μέχρι τέλους ότι γνώριζε για τις βιαιότητες, που διεπράττοντο, μεταξύ των οποίων και ο μαζικός εκτοπισμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δηλώσεις του τύπου «δεν μπορώ να θυμηθώ», ή «έκανα απλώς το καθήκον του» δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν όσους τον κατηγορούσαν κι απλώς έριχναν λάδι στη φωτιά. Στην αυτοβιογραφία του, άλλωστε αφήνει ένα κρίσιμο κενό στα έτη 1941-44, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του βρισκόταν τραυματίας στο ρωσικό μέτωπο και δεν ήθελε να κουράσει το κοινό του με αδιάφορες λεπτομέρειες. Πάντως, διεθνής επιτροπή ιστορικών, η οποία διερεύνησε το παρελθόν του, κατ’ εντολήν της αυστριακής κυβέρνησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Βαλντχάιμ γνώριζε για τα εγκλήματα πολέμου, αν και δεν συμμετείχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή