Είκοσι και ένας σταρ ποζάρουν για την Αφρική

Είκοσι και ένας σταρ ποζάρουν για την Αφρική

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 20 διαφορετικά εξώφυλλα κοσμούν το «ιστορικό» τεύχος Ιουλίου του αμερικανικού Vanity Fair. Το περιοδικό είναι αφιερωμένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα στην Αφρική. Η Ανι Λίμποβιτς φωτογραφίζει 21 πρόσωπα-κλειδιά και ο Μπόνο, ο Ιρλανδός πρωταγωνιστής των U2, σκηνοθετεί όλο το στόρι. Η φωτογράφος κατόρθωσε να στήσει ενδιαφέρουσες συνθέσεις, βάζοντας το ένα πρόσωπο να προαναγγέλλει το επόμενο. Ετσι κάθε εξώφυλλο εμφανίζει κι ένα νέο ντουέτο, συνέχεια του προηγούμενου, σε μια περίεργη ανθρώπινη αλυσίδα.

Τα ζευγάρια που ποζάρουν για τον φακό της Ανι Λίμποβιτς είναι ο Μοχάμεντ Αλι με τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η βασίλισσα Ράνια με τον Μπόνο, ο Μπόνο με την Κοντολίζα Ράις, η Ράις με τον Τζορτζ Μπους (που δεν είναι και ο πιο αγαπημένος του περιοδικού), ο Μπους με τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου την ώρα που προσεύχεται, ο Τούτου με τον Μπραντ Πιτ, ο Πιτ με τον Ντζίμον Χουνσού, τη Μαντόνα, τη Μάγια Αγγέλου, τον Κρις Ροκ, τον Γουόρεν Μπάφετ, τον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς, την Οπρα Γουίνφρεϊ, τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Τζέι Ζ, την Αλίσια Κις, την Ιμάν, τον Ντον Τσιντλ, τον Μπάρακ Ομπάμα.

Αλλοι κοιτάζονται με νόημα και άλλοι ψιθυρίζουν. Σαν να προσπαθούν να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα. Ή να παίζουν χαλασμένο τηλέφωνο. Ποιο ακριβώς; Στόχος ήταν να φαίνεται ότι όλες αυτές οι διασημότητες συναντήθηκαν για να κουβεντιάσουν για την Αφρική. «Είναι ένα οπτικό γράμμα διαμαρτυρίας», εξηγεί η φωτογράφος. «Το οποίο μεταδίδεται από στόμα σε στόμα. Ηταν σαν να ετοιμάσαμε ένα δείπνο και να προσπαθήσαμε να βάλουμε ορισμένους ανθρώπους να καθίσουν δίπλα σε κάποιους άλλους».

Ολοι έχουν λόγο ύπαρξης. Ενα σούπερ μοντέλο (η Ιμάν) που πέταξε από τη Σομαλία με την οικογένειά της πριν από 37 χρόνια. Ενας ηθοποιός (Ντζίμον Χουνσού) που επιστρέφει κάθε χρόνο σε ένα χωριουδάκι στο Μπενίν για να δει τους δικούς του. Μία σταρ της ποπ (η Μαντόνα) που υιοθέτησε ένα αγόρι από το Μαλάουι. Και ακόμη, μια ποιήτρια, ένας αρχιεπίσκοπος, μια βασίλισσα, ένας πρόεδρος, ένας ράπερ, ένας κωμικός, μία περσόνα της τηλεόρασης, πολυεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι αλλά και 71 ακόμη πρόσωπα που έχουν να πουν κάτι για την αφρικανική ήπειρο.

Ο Μπόνο πάντως, καλού-κακού, έγραψε κι ένα γράμμα με τίτλο «Message 2U», για να μην ξεχνάμε και τους U2. Αλλά και όλες τις οργανώσεις που έχουν ιδρυθεί με δική του πρωτοβουλία, όπως η Data, η καμπάνια One, τα προϊόντα Red, τα ρούχα Edun. «Ολα υπηρετούν την ίδια ιδέα. Οτι η Αφρική είναι το μέρος για να αποδείξουμε αν πιστεύουμε ή όχι στην ισότητα». Και συνεχίζει: «Τον επόμενο χρόνο, περισσότερες από 10.000.000 παιδικές ψυχές θα χαθούν εξαιτίας της υπερβολικής φτώχειας και μάλλον κανείς δεν θα το μάθει. Σχεδόν οι μισές από αυτές θα είναι στην Αφρική, εκεί όπου το έιτζ σκοτώνει τους δασκάλους πιο γρήγορα απ’ ό,τι εκπαιδεύονται, εκεί όπου μπορείς να δεις ολόκληρα χωριά με παιδιά σε ρόλους γονέων». Και η Μαντόνα… «Ρώτησα ένα από τα παιδιά στο Μαλάουι: «Αν είχες τη δυνατότητα να σε ακούσει όλος ο κόσμος, τι θα έλεγες;» Και το αγόρι είπε: «Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να ξεχάσουμε ότι είμαστε ορφανά». Και η Ιμάν… «Τους χρειαζόμαστε όλους. Από την Αντζελίνα μέχρι τη θεία Τζίνα»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή