Ο Πλούτωνας έχασε τα πρωτεία και την αίγλη του…

Ο Πλούτωνας έχασε τα πρωτεία και την αίγλη του…

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο καημένος ο Πλούτων εξέπεσε ακόμη περισσότερο. Οι τελευταίες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι το ουράνιο αυτό σώμα, που οι αστρονόμοι δεν αποκαλούν πλέον πλανήτη, δεν είναι ούτε καν ο μεγαλύτερος από τους λεγόμενους νάνους του ηλιακού μας συστήματος καθώς είναι μικρότερος ακόμη και από τον προσφάτως ανακαλυφθέντα νάνο Ερις.

Οι Μάικλ Μπράουν και η Εμιλι Σάλερ του California Institute of Technology χρησιμοποίησαν στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το τηλεσκόπιο Hubble και το παρατηρητήριο Keck της Χαβάης για να προσδιορίσουν ότι η Ερις έχει μεγαλύτερη μάζα από τον Πλούτωνα. Υπενθυμίζεται ότι η Ερις, που ανακαλύφθηκε το 2005, πήρε το όνομά της όπως είθισται από την αρχαιοελληνική θεά της διχόνοιας. Η Ερις, λοιπόν, έχει μάζα κατά 27% μεγαλύτερη από εκείνη του Πλούτωνα, που θεωρείτο ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μέχρι τον Αύγουστο του 2006, όταν η Διεθνής Ενωση Αστρονόμων τον υποβάθμισε σε νάνο. Ο όρος νάνος αναφέρεται στα μικρότερα σφαιρικά ουράνια σώματα που κινούνται ως δορυφόροι του ήλιου, στη ζώνη Κάουπερ.

Τα σχετικά με τη μάζα του Πλούτωνα και της Εριδος στοιχεία δημοσιεύθηκαν αρχικά στην επιστημονική επιθεώρηση Science. Σημειωτέον ότι είχε ήδη διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα ότι η διάμετρος της Εριδος ήταν μεγαλύτερη από του Πλούτωνα, αλλά δεν είχε εξακριβωθεί τίποτε σχετικά με τη μάζα των δύο ουράνιων σωμάτων. Η Ερις έχει συγκεκριμένα διάμετρο 2.400 χιλιομέτρων, ενώ η διάμετρος του Πλούτωνα είναι 2.270 χιλιόμετρα.

Οι δύο νάνοι ακολουθούν ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ηλιο. Μία πλήρης περιστροφή της Εριδος διαρκεί 560 χρόνια και του Πλούτωνα 250 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή