Τσουνάμι γαλλικής Κεντροδεξιάς προβλέπουν και στον β΄ γύρο

Τσουνάμι γαλλικής Κεντροδεξιάς προβλέπουν και στον β΄ γύρο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Καθαρή νίκη -αν και με ελαφρώς μειωμένα ποσοστά- του κεντροδεξιού γκωλικού κόμματος UMP, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μια ημέρα πριν από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η γαλλική Αριστερά -σοσιαλιστές, κομμουνιστές και Πράσινοι- αναμένεται να είναι η ηττημένη της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία προβλέπεται να αποδειχτεί καταστροφική για τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και το κόμμα του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, η γαλλική Δεξιά αναμένεται να αποσπάσει από 406-438 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και οι Σοσιαλιστές κομμουνιστές και Πράσινοι από 132-167 έδρες. Ετερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA δίνει στην Κεντροδεξιά από 420 ώς 463 έδρες και στην Αριστερά από 106 ώς 148 έδρες. Και οι δύο δημοσκοπήσεις, πάντως, προβλέπουν ότι το κεντρώο κόμμα MODEM του Φρανσουά Μπαϊρού – ο οποίος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε έρθει τρίτος αποσπώντας το υψηλό ποσοστό του 18%- θα καταλάβει από μία έως τρεις έδρες. Τα ελαφρώς μειωμένα ποσοστά της Κεντροδεξιάς ερμηνεύονται, σύμφωνα με αναλυτές, εξαιτίας της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Φιγιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού του ΦΠΑ από 19,5% σε 24,5%. Το 60% των Γάλλων δηλώνουν αντίθετοι στο μέτρο. Οι Σοσιαλιστές άσκησαν οξεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία πλήττει τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να ανακόψουν τη θριαμβευτική πορεία των γκωλικών, όμως δεν τρέφουν αυταπάτες ότι θα είναι οι χαμένοι των εκλογών. «Πρέπει να χτίσουμε φράγματα όχι για να ανακόψουμε ένα κύμα, αλλά ένα τσουνάμι που είναι προσβολή για τη δημοκρατία», είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία. Το ενδιαφέρον στις αυριανές εκλογές εστιάζεται στο ποσοστό συμμετοχής, που στο πρώτο γύρο ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό -60%- αλλά και στο αν θα εκλεγούν ηχηρά ονόματα της γαλλικής πολιτικής όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, δεύτερος τη τάξει της κυβέρνησης Φιγιόν και ο Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην υπουργός Οικονομίας και διεκδικητής του χρίσματος του υποψηφίου των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές.

Τέλος, λήγει σήμερα η ασυλία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Στο εξής, οι γαλλικές αρχές θα μπορούν να τον εξετάσουν για ενδεχόμενη συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή