Βελτιωμένη η θεραπεία σε καρδιακούς

Βελτιωμένη η θεραπεία σε καρδιακούς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία οκτώ χρόνια (από το 1999) όλο και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ή παθαίνουν καρδιακή ανεπάρκεια μετά από μια καρδιακή προσβολή, διαπίστωσε πρόσφατα μεγάλη διεθνής μελέτη.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται καταρχήν στην πιο αυστηρή τήρηση των οδηγιών που δίνονται στον ασθενή αλλά και στη βελτίωση αυτής καθεαυτής της φροντίδας που του παρέχεται μετά το επεισόδιο. Η φροντίδα αυτή περιλαμβάνει από πιο εκτεταμένη χρήση ασπιρίνης και άλλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων μέχρι στη συστηματική χρησιμοποίηση χειρουργικών παρεμβάσεων για τον καθαρισμό των αιμοφόρων αγγείων των ασθενών της ομάδας υψηλού κινδύνου, λέει ο δρ Keith A.A. Fox του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο Reuters Ηealth.

Οι παραπάνω βελτιώσεις δεν έχουν παρατηρηθεί μόνο στα καλύτερα ιατρικά κέντρα. «Δεν πρόκειται για δείγμα από ονομαστές κλινικές αλλά για πραγματικό πληθυσμό σε όλο το φάσμα των νοσοκομείων, από τα περιφερειακά νοσοκομεία μέχρι τα ειδικά κέντρα», είπε ο Fox.

O επιστήμονας και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από τον παγκόσμιο κατάλογο των σοβαρών στεφανιαίων συμβάντων (Αcute Coronary Events -ACS), o οποίος συμπεριλάμβανε 44.372 ασθενείς με σοβαρά στεφανιαία περιστατικά, όπως καρδιακές προσβολές που αντιμετωπίστηκαν σε 113 νοσοκομεία σε 14 χώρες. Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο μεταβολές στη νοσοκομειακή μεταχείριση των ασθενών με ΑCS εξαρτώνται από το ύψος των εισοδημάτων τους.

Μελέτη οκτώ χρόνων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 1999 έως το 2006, η χρησιμοποίηση θεραπευτικών αγωγών με φάρμακα και χειρουργικών παρεμβάσεων αυξήθηκε σημαντικά και ότι ο κίνδυνος θανάτου ή «νέας» καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκε στο ήμισυ.

Η μελέτη είναι η πρώτη, είπε ο Fox, που έδειξε μείωση νέας καρδιακής ανεπάρκειας εξαιτίας των αλλαγών στη θεραπευτική αγωγή. «Είναι πράγματι καθησυχαστικό να διαπιστώνουμε ότι οι οδηγίες μας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, επειδή όταν τις εφαρμόζουμε διαπιστώνουμε αυτή τη διαφορά», είπε ο Fox.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή