Οι αγγελιαφόροι του Θεού στην Αμερική

Οι αγγελιαφόροι του Θεού στην Αμερική

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι γνωρίζουμε ότι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων αρχίζουν πριν από την 25η Δεκεμβρίου, αλλά φανταστείτε να ξεκινούσαν από τον Μάιο και μάλιστα του προηγούμενου έτους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μπορεί να υπολείπονται ακόμα δέκα επτά ολόκληροι μήνες μέχρι τις εκλογές του μεθεπόμενου Νοεμβρίου, πλην όμως, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει για τα καλά.

Την περασμένη Τρίτη, παρακολούθησα το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ δέκα υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και την Κυριακή ένα αντίστοιχο μεταξύ των διεκδικητών του Δημοκρατικού Κόμματος. Μ’ αυτούς τους ρυθμούς θεωρείται βέβαιον ότι η κόπωση του εκλογικού σώματος θα επέλθει πριν από την είσοδο του 2008. Οι υποψήφιοι, λοιπόν, υποχρεώνονται να τοποθετηθούν από πολύ νωρίς επί πολύπλοκων ζητημάτων, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να απεγκλωβιστούν από τις θέσεις που υιοθετούν σήμερα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι καλό για την πολιτική γραμμή πλεύσης των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θεωρείται ήδη πρώην πρόεδρος. Καθώς ο σύμβουλος του αντιπροέδρου Τσέινι, Λούις Λίμπι οδηγείται στη φυλακή καταδικασμένος για ψευδορκία, η κυβέρνηση Μπους θυμίζει φλεγόμενο μαχητικό αεροσκάφος που γκρεμίζεται από τους ουρανούς. Στην άτρακτό του, ωστόσο, μπορεί ακόμα να διαβάσει κανείς τα ξεφτισμένα γράμματα που σχηματίζουν την εξής πρόταση: «Αποστολή εξετελέσθη». Ακόμα και οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα απέφυγαν να εκφραστούν με εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο του Τζορτζ Μπους. Ο γερουσιαστής Τομ Τανκρέντο από το Κολοράντο, μάλιστα, δήλωσε ευθαρσώς ότι αν κέρδιζε τις εκλογές δεν θα αξιοποιούσε ποτέ και σε κανένα ρόλο τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ο κ. Μπους δεν θα περάσει ποτέ ξανά το κατώφλι του Λευκού Οίκου», τόνισε.

«Καίει» το μεταναστευτικό

Παρακολουθώντας αυτά τα πρώιμα προεκλογικά ντιμπέιτ, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ του 2009 θα μεταβληθούν σ’ έναν μετανιωμένο και κλεισμένο στο εαυτό του κόσμο. Μολονότι υποψήφιοι όπως ο Ρεπουμπλικανός, Τζον Μακέιν δεν θα αποδεχθούν ποτέ αυτή τη λογική, η πραγματικότητα είναι ότι ο αμερικανικός λαός θεωρεί πως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει λήξει δίχως όμως να έχει εκτελεσθεί η αποστολή. Το ζήτημα πλέον δεν είναι πότε θα αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά με ποιον τρόπο, τη στιγμή που η εθνοκάθαρση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι Αμερικανοί δείχνουν να πιστεύουν ότι η επερχόμενες κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και να περιορίσουν την ενασχόληση με τα διεθνή δρώμενα.

Η δημόσιες συζητήσεις, όσον αφορά τα ζητήματα του εμπορίου και της μετανάστευσης, καθιστούν σαφή τη στροφή προς τον προστατευτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αίματα άναψαν στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων όταν τέθηκε επί τάπητος το μεταναστευτικό. Το κλίμα πανικού θυμίζει έντονα την Ευρώπη, με τη διαφορά ότι οι μετανάστες των ΗΠΑ δεν είναι μουσουλμάνοι, αλλά ισπανόφωνοι χριστιανοί. «Μετατρεπόμαστε σε δίγλωσσο έθνος και αυτό δεν είναι καλό, τόνισε ένας εκ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

Θρησκόληπτοι πολιτικοί

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της Γηραιάς Ηπείρου και των ΗΠΑ είναι ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί εξακολουθούν να παίζουν το χαρτί της θρησκείας. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι όποιος αμφιβάλλει ότι ο Θεός έπλασε πρώτα τον ουρανό και τη Γη είναι άθεος. «Οποιος, βέβαια, πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι απόγονος άλλων θηλαστικών καλά κάνει και το πιστεύει», πρόσθεσε. Χριστέ μου, αναρωτιέμαι, σε ποιον αιώνα ζούμε; Και όμως, ο κ. Μακέιν έσπευσε να επικροτήσει τον κ. Χάκαμπι και να τονίσει δημόσια ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο Θεός έπαιξε κάποιο ρόλο στην περίοδο πριν ξεκινήσει ο Χρόνος. Παράλληλα, ο γερουσιαστής Σαμ Μπράουνμπακ μας διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει ο Θεός του σύμπαντος, ο οποίος μας αγαπάει πολύ και φυσικά διετέλεσε σημαντικό ρόλο στη Δημιουργία». Ωραία, λοιπόν.

Μην κάνετε, όμως, το λάθος να πιστέψετε ότι η θρησκευτικότητα αποτελεί σήμα κατατεθέν μόνο των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, λόγου χάρη, Τζον Εντουαρντς, υποστήριξε ότι πιστεύει στη θεωρία του Δαρβίνου περί εξέλιξης των ειδών, πλην όμως, δήλωσε βέβαιος ότι το χέρι Του Θεού επηρεάζει τις ζωές όλων των ανθρώπων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε ότι ξεπέρασε την απιστία του συζύγου της Μπιλ χάρη στην πίστη της και τις προσευχές των φίλων της.

Φιλελεύθεροι και λογικοί

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ηγέτις του Χριστανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ δεν αναφέρεται ποτέ στη θρησκεία. Αυτή, λοιπόν, είναι και η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο ηπείρων. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αντιλαμβάνομαι ότι τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ δεν ξεκινούν από τον Μάιο. Στις ΗΠΑ κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα.

Παρά ταύτα, οι θρησκόληπτοι Αμερικανοί πολιτικοί εμφανίζονται, σε πολλά ζητήματα, πιο φιλελεύθεροι και λογικοί από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Ο Μπιλ Κλίντον αποτελεί ένα από τα παραδείγματα. Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δηλώνουν δημόσια την πίστη τους, δείχνει απλά ότι πρόκειται για Αμερικανούς πολιτικούς. Η πορεία των ΗΠΑ, ωστόσο, εξαρτάται από το ποιος εκ των αγγελιοφόρων του Θεού κερδίζει τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή