Ορμόνες ένοχες για εμφάνιση καρκίνου μαστού και ωοθηκών

Ορμόνες ένοχες για εμφάνιση καρκίνου μαστού και ωοθηκών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα σε δύο ηπείρους φέρνει άσχημα νέα για τη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών και προσφέρει τα ισχυρότερα, μέχρι σήμερα, επιβεβαιωτικά στοιχεία ότι τα φάρμακα είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επίσης τα συνδέει με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ έφτασε πάλι στα υψηλά επίπεδα του 2001, έπειτα από μια πτώση το 2003 – τον χρόνο ύστερα από τον οποίο εκατομμύρια γυναικών σταμάτησαν να παίρνουν ορμόνες, επειδή μια μεγάλη μελέτη τις συνέδεσε -τις ενοχοποίησε- με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων καρδιάς, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνων του μαστού. Ειδικοί είπαν ότι η πτώση το 2003 της συχνότητας του καρκίνου ήταν πραγματική και όχι απροσδόκητο τυχαίο κέρδος.

Εκείνη την περίοδο οι συχνότητες καρκίνου του μαστού κατήλθαν σχεδόν κατά 9%, μια απότομη πτώση, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό New England Journal of Medicine. H τάση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τα συνηθέστερα είδη νόσων: νεοπλασίες, των οποίων η ανάπτυξη τροφοδοτείται από ορμόνες. Αυτές οι συχνότητες κατήλθαν σχεδόν κατά 15% μεταξύ γυναικών ηλικίας 50 μέχρι 69 ετών, την ομάδα που πιθανότερα έπαιρναν χάπια ορμονών.

Συγχρόνως, μια μελέτη σχεδόν ενός εκατομμυρίου γυναικών στην Αγγλία έδειξε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ορμόνες ύστερα από την εμμηνόπαυση είχαν 20% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών ή να αποβιώσουν από αυτόν, παρά γυναίκες οι οποίες δεν πήραν χάπια. H μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά από το Lancet, το βρετανικό ιατρικό περιοδικό.

Μικρή δόση

Για τους καταναλωτές η νέα έρευνα δεν μεταβάλλει τη συμβουλή να χρησιμοποιείται η μικρότερη δυνατή δόση, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα για εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν με άλλον τρόπο.

Για προσεκτικούς επιστήμονες, η νέα αυτή αύξηση του αριθμού των καρκίνων του μαστού απλώς επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της σχέσης ορμόνης και καρκίνου του μαστού.

«Τα στοιχεία που έχουμε τώρα είναι περισσότερο ακράδαντα» είπε ο Peter Radvin, ένας βιοστατιστικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, που διηύθυνε την έρευνα του αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson στο Ηouston.

Μερικοί ήταν επιφυλακτικοί όταν ο Radvin και ερευνητές του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου ανακοίνωσαν αρχικά την πτώση, το 2003, στη συχνότητα του καρκίνου του μαστού. Οι νέοι αριθμοί, οι οποίοι προστέθηκαν από το 2004 και έπειτα, αποδεικνύουν ότι αυτοί δεν ήταν απροσδόκητο τυχαίο κέρδος, είπε η Julie Gralow, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας και ειδική καρκινολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στην πόλη Σιάτλ.

«Η πτώση μάλλον οφείλεται στη μειωμένη χρήση ορμονών μεταξύ 2001 και 2003» είπε η κ. Gralow, η οποία δεν έπαιξε ρόλο στη μελέτη.

Η Brenda Edwards, μια από τις συγγραφείς του περιοδικού και ερευνήτρια στο Αμερικανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, είπε: «Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι η καθαρή απόδειξη τάσης».

Αν και κάποιες πρόσφατες αναλύσεις υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για την καρδιά από τις ορμόνες της εμμηνόπαυσης δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο πίστευαν προηγουμένως για νεότερες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι στατιστικές που εκδόθηκαν προσφάτως προσθέτουν ανησυχίες για τον καρκίνο.

Αφού αυξανόταν συστηματικά κατά τη δεκαετία του 1990, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού έπεσε από το 2001 μέχρι το 2002, από 138 περιστατικά σε 135 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες.

Κατακόρυφη μείωση

Υστερα από τη μελέτη της Πρωτοβουλίας Υγείας Γυναικών (αμερικανικής οργάνωσης) που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2002 για τους κινδύνους των ορμονών για την υγεία, η χρησιμοποίηση χαπιών μειώθηκε κατακόρυφα.

Ως αποτέλεσμα, περιορίστηκε η συχνότητα του καρκίνου του μαστού τον επόμενο χρόνο – στα 126 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες. Ηταν η πιο απότομη πτώση από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να διατηρεί στοιχεία το 1970. Η πτώση φάνηκε σε όλες τις καταγραφές στατιστικών στοιχείων του καρκίνου που ανασκοπήθηκαν στη μελέτη, καθώς καμία άλλη συχνότητα καρκίνου δεν μεταβλήθηκε τόσο πολύ – ισχυρά σημάδια ότι οι ορμόνες έπαιξαν ρόλο, όπως είπαν οι ειδικοί. Η συχνότητα καρκίνου από το 2004 σταδιακά ανήλθε πάλι περίπου στα 135 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες.

Η διακοπή της χρησιμοποίησης ορμονών πιθανώς να εμπόδισε κάποιους καρκίνους να αναπτυχθούν και προκάλεσε την εξαφάνισή τους, υποθέτουν οι επιστήμονες. Ή μπορεί να τους καθυστέρησαν για μερικά χρόνια, όπως είπε ο Ahmedin Jemal, ερευνητής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μόνο ο χρόνος θα μας δείξει ποια είναι η αλήθεια, επισημαίνει. Η εταιρεία Wyeth Pharmaceuticals, η οποία παρασκευάζει τα χάπια ορμονών Prempro και Premarin, κατέκρινε τη μελέτη σαν υπερβολικά υποθετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή