Αεροπορική επίθεση σε τέμενος και σχολείο στο Αφγανιστάν

Αεροπορική επίθεση σε τέμενος και σχολείο στο Αφγανιστάν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης κατά κρησφύγετου της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου των συμμαχικών δυνάμεων, υπό αμερικανική διοίκηση. Αξιωματούχοι της συμμαχίας δήλωσαν ότι δεν είχαν ιδέα πως στο κρησφύγετο της επαρχίας Πάκτικα βρίσκονταν παιδιά και ότι εξαπέλυσαν την επίθεση την Κυριακή το βράδυ, αφού πληροφορήθηκαν για την παρουσία μαχητών της Αλ Κάιντα σε αυτό.

«Παρακολουθούσαμε το κρησφύγετο όλη την ημέρα και δεν είχαμε καμία ένδειξη για την παρουσία παιδιών εντός του κτιρίου». Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για επικίνδυνη δραστηριότητα εντός του κτιρίου, πριν πάρουν έγκριση για την επίθεση στο κρησφύγετο, το οποίο περιελάμβανε ένα τέμενος και ένα θρησκευτικό σχολείο. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά την επίθεση επτά παιδιά που βρίσκονταν στο μεντρεσέ έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το ανακοινωθέν της συμμαχίας, όπου υπογραμμιζόταν και ο θάνατος επτά ανταρτών.

«Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι οι μαχητές της Αλ Κάιντα κρύβονται σε τζαμιά για να προστατευτούν και χρησιμοποιούν αθώους πολίτες και παιδιά ως ανθρώπινη ασπίδα», τόνισε ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, ταγματάρχης, Κρις Μπέλτσερ. «Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών σε αυτή την επίθεση», συμπλήρωσε ο ταγματάρχης.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αποστολή ειδικής ομάδας που θα ερευνήσει το συμβάν στην περιοχή Ζαργκούν Σαχ της Πάκτικα, 180 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ. H επικεφαλής του τομέα για την προστασία του παιδιού της UNICEF, Νορίκο Ιζούμι, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός ανησυχεί για τη μοίρα των παιδιών που «αιχμαλωτίστηκαν» σε αυτόν τον πόλεμο.

Στο μεταξύ στο νότιο Αφγανιστάν τρεις στρατιώτες της συμμαχίας και ο Αφγανός διερμηνέας τους έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας, ενώ διέρχονταν με το αυτοκίνητό τους στην επαρχία Κανταχάρ. Η αφγανική αστυνομία και οι δυνάμεις της συμμαχίας ενεπλάκησαν σε «πολύωρες μάχες» με τους αντάρτες στις επαρχίες Χέλμαντ και Κανταχάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων «αρκετές δεκάδες» αντάρτες σκοτώθηκαν στη μάχη που σημειώθηκε στην επαρχία Κανταχάρ.

Λίγες ώρες πριν από τη νυχτερινή αεροπορική επιδρομή της Κυριακής στην Πάκτικα τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου της αφγανικής αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή