Προσωπικός – πολιτικός ο χωρισμός

Προσωπικός – πολιτικός ο χωρισμός

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Αφού έσπρωξε τον πρώην συνεργάτη της προς την πόρτα της οικογενειακής τους εστίας, τώρα σχεδιάζει να κάνει το ίδιο εκτοπίζοντάς τον και από την ηγεσία του κόμματος»…Σχόλια σαν αυτό της εφημερίδας Liberation, κυριάρχησαν χθες στον γαλλικό Τύπο, συνοδεύοντας την επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό του ζεύγους Σεγκολέν Ρουαγιάλ-Φρανσουά Ολάντ, που σχεδόν έκλεψε την παράσταση από την έκβαση των βουλευτικών εκλογών. Ουδείς το αμφισβητεί πλέον, είναι γεγονός. Η πολυσυζητημένη ρήξη στον πολυετή δεσμό της κ. Σεγκολέν με τον γ.γ. των Γάλλων Σοσιαλιστών επισημοποιήθηκε και αμφότεροι διαβεβαιώνουν, παρά τις περί του αντιθέτου αναλύσεις του Τύπου, ότι «ο χωρισμός δεν προκλήθηκε για πολιτικούς λόγους και δεν θα έχει πολιτικές επιπτώσεις». Οι πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο θεωρούν αλληλένδετα τα οικογενειακά προβλήματα της κ. Σεγκολέν με τις πολιτικές της βλέψεις.

Με την ευκαιρία συνέντευξής της για ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει αύριο, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ανακοίνωσε χθες αυτό που δεν επέτρεπε στον εαυτό της να αποκαλύψει εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας: «Θα ήθελα να πω πολύ απλά ότι αποφασίσαμε να μην είμαστε πια μαζί. Οπως όλα τα ζευγάρια, γνωρίσαμε δυσκολίες. Αποφάσισα να τις βάλω σε παρένθεση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Επίσης, ένιωσα την ανάγκη να προστατέψω τα παιδιά μου», δήλωσε η κ. Ρουαγιάλ ενώ σε ό,τι αφορά την παράλληλη ερωτική περιπέτεια τού επί 30 έτη συντρόφου της και πατέρα των τεσσάρων παιδιών της, ήταν σαφής: «Ζήτησα από τον Φρανσουά Ολάντ να φύγει απο το σπίτι, να ζήσει τη συναισθηματική του ιστορία από την πλευρά του… και ευχομαι να είναι ευτυχισμένος». Η τελευταία αυτή δήλωση- καταγγελία περί απιστίας περιλαμβάνεται στο βιβλίο των Κριστίν Κουρκόλ και Τιερί Μασίρ -για το οποίο έγινε η συνέντευξη- με θέμα την ήττα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή.

Ανακούφιση

Οι πρώτες αντιδράσεις στους κόλπους των Σοσιαλιστών πρόδιδαν μάλλον ανακούφιση. «Η αποσαφήνιση στο πολιτικό επίπεδο είναι χρήσιμη», σχολίασε ο πρόεδρος της απερχόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας Ζαν Μαρκ Ερό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η θυελλώδης σχέση του ζεύγους επηρέασε το ηθικό των στελεχών του κόμματος. «Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε γιατί υπάρχουν προβλήματα επαφής μεταξύ του κόμματος και της υποψηφίου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο χρόνος

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, επέλεξε με πολλή προσοχή τη χρονική στιγμή της αποκάλυψης, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την κατάκτηση της ηγεσίας των Σοσιαλιστών. «Προφανώς η κ. Ρουαγιάλ περίμενε μέχρι το τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών για να καταστήσει επίσημο τον χωρισμό», σχολίασε στη Monde η Αριάν Σεμίν, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίου για τη ζωή του ζεύγους. «Η κίνηση αυτή», τόνισε, «της επιτρέπει να διεκδικήσει ανοιχτά τη θέση του γενικού γραμματέα»…«Πρόκειται για μια ιστορία οικογενειακών προβλημάτων και παράλληλου πολιτικού ανταγωνισμού, από την οποία η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επιθυμεί να αναδειχθεί νικήτρια», κατέληξε. Την πεποίθηση ότι η σχέση του ζεύγους είχε επιπτώσεις στην πολιτική εξέφρασε και ο Σοσιαλιστής βουλευτής, Κλοντ Μπάρτολον, δηλώνοντας δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις. «Το ζήσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και του Φρανσουά Ολάντ δημιούργησε πολιτικά προβλήματα». Η ίδια η Σεγκολέν, πάρα ταύτα, υποστηρίζει ότι η σχέση, που ποτέ δεν επισημοποιήθηκε με γαμήλια τελετή, διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο. «Μιλάμε μεταξύ μας και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», διαβεβαίωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή