Αποχρωσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενεργειακά» μπλουζάκια

Επισήμως η Κίνα έχει αρνηθεί να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για περικοπή εκπομπών επικίνδυνων αερίων, τα οποία επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εκείνο που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι η ταχύτατη δυνατή ανάπτυξή της. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα μένει και απαθής στο πρόβλημα: απλώς προτιμά να θέτει η ίδια τους όρους, παρά να της επιβάλλονται. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της εθελοντικής συμβολής της στην πάταξη του επικίνδυνου φαινομένου, το Πεκίνο συστήνει στους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών να προέρχονται στην εργασία τους με δροσερά T-shirt και όχι με κοστούμια, έτσι ώστε να περιοριστεί η λειτουργία των κλιματιστικών. Κάτι ανάλογο άλλωστε δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια και στην Ιαπωνία; Γιατί όχι και στην Κίνα. Η κινεζική «ενεργειακή αστυνομία» έχει ήδη αναλάβει δράση και θα επιθεωρεί όλους τους χώρους εργασίας, ώστε να διαπιστώνει εκ του σύνεγγυς ότι όλοι συμμορφούνται προς τας υποδείξεις, ήτοι ντύνονται ελαφρά και δεν ανάβουν τα κλιματιστικά κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς καρύδες σε ινδουιστικό ναό

Στην Ινδία, πάλι, το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού: στην επαπειλούμενη τρομοκρατία, γεγονός το οποίο ώθησε έναν από τους γνωστότερους ινδουιστικούς ναούς να ζητήσει από τους πιστούς του να μην προσκομίζουν τις παραδοσιακές καρύδες στον θεό Γκανές, επειδή υπάρχει κίνδυνος να κρύβεται στο εσωτερικό τους… βόμβα. «Λίγα λουλουδάκια στο χέρι» είναι υπεραρκετά για τον ελεφαντόμορφο θεό, που φέρνει καλοτυχία στους πιστούς του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ναού Σιντχιβιναγιάκ στη Βομβάη. Δεν είναι εύκολο να περνούν από έλεγχο όλοι οι πιστοί, που μαζικά επισκέπτονται τον δημοφιλή ναό, οπότε μια γενική απαγόρευση των ινδικών καρύδων ή των γνωστών πολύχρωμων γιρλαντών από λουλούδια φαίνεται ότι λύνει το πρόβλημα. Αλλά οι πιστοί αντιδρούν. «Είναι ανοσιούργημα να μην προσφέρεις καρύδες», φέρεται να είπε 72χρονος ινδουιστής, ο οποίος επισήμανε παράλληλα ότι αν ο τρομοκράτης θέλει να καταστρέψει, θα το κάνει και χωρίς καρύδες. Σωστά, αλλά ποιος τον ακούει;

Κακοποίηση η… παχυσαρκία

Η παχυσαρκία μπορεί να ισοδυναμεί με κακοποίηση, διατείνονται ειδικοί επιστήμονες στη Βρετανία, όπου αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών, κάτω των 12 ετών. Η Βρετανία, άλλωστε, κατέχει τα σκήπτρα στην Ευρώπη όσον αφορά τα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών, γι’ αυτό και το αρμόδιο ραδιοτηλεοπτικό όργανο σχεδιάζει να απαγορεύσει τη διαφήμιση προϊόντων τύπου junk food, τα οποία απευθύνονται κυρίως στις μικρές ηλικίες. Οι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι εξελίσσεται σε κοινό τόπο η θέα μικρών παιδιών, τα οποία πριν καν συμπληρώσουν τα δέκα χρόνια της ζωής τους μοιάζουν με εφήβους, κι αυτό λόγω κακής και υπερβολικής διατροφής. Οι γονείς δεν είναι άμοιροι ευθυνών, γι’ αυτό κι αν η παχυσαρκία καταχωριστεί ως κακοποίηση, μπορεί επιτέλους κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν για το τι και πόσο τρώνε τα βλαστάρια τους.

Ο χυμός είχε τεκίλα

Οταν ο δίχρονος γιος της άρχισε να κάνει αστείες γκριμάτσες, η μαμά του χαμογέλασε. Οταν όμως συνέχισε και ξαφνικά άρχισε να μη δείχνει καλά και να σπρώχνει τον χυμό του, τότε εκείνη θορυβήθηκε και άνοιξε τη συσκευασία. Αμέσως τη χτύπησε η μυρωδιά της τεκίλας, αφού ο… χυμός του μικρού δεν ήταν παρά «μαργκερίτα», η οποία είχε άμεση επίδραση στη συμπεριφορά του μικρού πελάτη. Εξαλλη, η μαμά κατσάδιασε τους ιθύνοντες εστιατορίου στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι αναγνώρισαν το λάθος κι έσπευσαν μαζί με τη συγγνώμη τους να προσφέρουν την πλήρη οικονομική συμπαράστασή τους για τη σύντομη νοσηλεία του μικρού. Αλλά, φευ, το κακό είχε γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή