Εθνική οδό στο Εβερεστ σχεδιάζει το Πεκίνο

Εθνική οδό στο Εβερεστ σχεδιάζει το Πεκίνο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα θα διευκόλυνε τη ζωή του σερ Εντμοντ Χίλαρι και του Τένζινγκ Νοργκάϊ. Ταυτόχρονα, όμως, θα την έκανε λιγότερο περιπετειώδη και πολύ λιγότερο συναρπαστική. Ποιο; Το σχέδιο της Κίνας να ξεκινήσει την κατασκευή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας μέχρι το Εβερεστ, όπως ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η κατασκευή της οδού αποτελεί τμήμα των πυρετωδών προετοιμασιών της αχανούς χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Ο δρόμος θα καταλήγει σε ύψος 5.200 μέτρων στην κατασκήνωση βάσης των ορειβατών που επιθυμούν να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου. Επίσης, θα διαθέτει μαύρο οδόστρωμα και θα έχει σε όλο το μήκος του προστατευτικά κιγκλιδώματα, ενώ θα διασχίζει την περιοχή που μέχρι σήμερα εθεωρείτο ίσως η πιο απομονωμένη περιοχή του πλανήτη μας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νεα Κίνα ανακοίνωσε ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 17 εκατ. ευρώ και η κατασκευή του θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. Αρχικώς στόχος της κατασκευής της οδού είναι η διευκόλυνση της λαμπαδηδρομίας, ενώ μελλοντικά θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη του Εβερεστ.

Η λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών του Πεκίνου, η μεγαλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης, θα διαρκέσει 130 ημέρες. Η ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους, ενώ θα σκαρφαλώσει και μέχρι την κορυφή του Εβερεστ σε υψόμετρο 8.850 μέτρων. Ομως, η Ταϊβάν αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευση της φλόγας από τα εδάφη της. Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει και η κατασκευή του δρόμου στο Εβερεστ, τόσο από τους Θιβετιανούς όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι η ανάπτυξη αυτών των περιοχών θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για το περιβάλλον της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή