Η νέα γαλλική κυβέρνηση επεφύλασσε εκπλήξεις

Η νέα γαλλική κυβέρνηση επεφύλασσε εκπλήξεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η σύσταση της νέας γαλλικής κυβέρνησης έχει απ’ όλα. Μια κυρία, φιλελεύθερη και αμερικανοτραφείσα, στο υπουργείο Οικονομικών, δύο νέες μεταγραφές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε υφυπουργεία και έναν νέο υπερυπουργό Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Χωροταξίας. Στο αξίωμα του πρωθυπουργού παραμένει αμετακίνητος ο έμπιστος του προέδρου Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν.

Η κυβέρνηση «Φιγιόν ΙΙ» όπως έχει ήδη ονομαστεί, αποτελεί ριζικό ανασχηματισμό βραχύβιας πρώτης κυβέρνησης Φιγιόν, με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Υποβάθμιση Μπορλοό

Σημαντική εξέλιξη στη σύσταση της νέας κυβέρνησης είναι η μετακίνηση του Ζαν Λουί Μπορλοό από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Χωροταξίας. Η υποβάθμιση του Μπορλοό θεωρήθηκε αποτέλεσμα των ατυχών σχολίων του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές περί αύξησης του ΦΠΑ για να καλυφθούν ανάγκες στον τομέα της υγείας. Οι φόβοι για νέες επιβαρύνσεις λειτούργησαν υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, φρενάροντας την ελεύθερη πτώση του. Το υπουργείο που καταλαμβάνει ο Μπορλοό χήρεψε γιατί ο προηγούμενος ένοικός του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, έχασε τη βουλευτική του έδρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται η πολιτική επιστήμονας Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ, που έκανε καριέρα σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων στις ΗΠΑ, επέστρεψε προ διετίας στη Γαλλία για να γίνει υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και στη συνέχεια Γεωργίας. Φιλελεύθερη, οπαδός της παγκοσμιοποίησης και των ανοικτών αγορών, η Λαγκάρντ είναι το μεγάλο στοίχημα του Νικολά Σαρκοζί.

Συνάδελφοί της στην κυβέρνηση είναι, πέραν του Μπερνάρ Κουσνέρ που παραμένει υπουργός Οικονομικών, και δύο ακόμη σοσιαλιστές, ο Ζαν-Μαρί Μποκέλ, υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και γαλλοφωνίας και η Φεντελά Αμαρά, υφυπουργός Αστικής Πολιτικής. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η διαγραφή των δύο, όπως έγινε και με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, είναι αυτόματη.

Στην κυβέρνηση μετέχει και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί επανέλαβε στους υπουργούς του την πρόθεση να προβεί σε μπαράζ μεταρρυθμίσεων, τις οποίες σκοπεύει να προωθήσει όλες μαζί και όχι σε σταδιακά βήματα. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβραδύνονται, δεν πρέπει να μεγεθύνουμε τη σημασία των βουλευτικών εκλογών», δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης αναφερόμενος στα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της κυβερνητικής παράταξης. Μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ζήτησε από τον Σαρκοζί «να δει τις αποχρώσεις του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή